| Keltpite receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2 egész tojás 5 dkg cukor fél dkg só fél citrom reszelt héja 0,5 dl tej 3 dkg élesztő 0,5 l tej 0,5 kg liszt 3 dkg olvasztott zsír vagy vaj,margarin 5-10 dkg mazsola Elkészítés: Összekeverjük a 2 egész tojást 5 dkg cukorral, fél dkg sóval, fél citrom reszelt héjával. Pici tejben megfuttatunk 3 dkg élesztőt. Az előzőeket fél liter tejjel, fél kiló liszttel az egészet hólyagosra keverjük, közben hozzá kell adni 3 dkg olvasztott zsírt /vagy vajat, margarint/, majd 5-10 dkg mazsolát. Olyasmi lesz a tésztája, mint a galuskáé. Nem kell hozzá robotgép, könnyen lehet keverni. Hagyjuk kelni. Ezután közepes méretű tepsit zsírral kikenünk, beleöntjük a tésztát, abban is hagyjuk kelni. Tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral /v. vajjal, margarinnal/. Ekkor meg lehet szórni a tetejét darabos dióval, kristálycukorral, aki akarja. Kb. 20 perc után /míg a sütő bemelegszik/ betesszük a sütőbe, kissé mérsékeljük a lángot s szép pirosra sütjük. Tanácsok: Ha esetleg nincs otthon mazsola, citrom, anélkül is finom! Egy tartalmas leves után remek ebédre való sütemény. Fotó megtekinthető a naplóm 125. bejegyzésében! A receptet beküldte: Hmv. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |