| 6 tojásos vizespiskóta eperhabos töltelékkel receptSütemények, édességek Hozzávalók: A piskótához: 20 dkg kristálycukor 6 tojás szétválasztva 5 dkg porcukor 20 dkg rétesliszt 1 sütőpor 4+4 evőkanál víz A töltelékhez: 1 zacskó eperízű pudingpor 4 evőkanál cukor 5 dl tej 1 zacskó tejszínízű habpor (tejszínhabpótló por) 1,5 dl tej 1 evőkanál zselatin 1 dl tej Elkészítés: Az elektromos sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a gázsütőt később is elég bekapcsolni. A piskótához előkészítünk egy nagy kerek, kapcsos tortaformát, az aljára sütőpapírt illesztünk, az oldalát nem szabad kivajazni, sem kilisztezni, mert akkor nem emelkedik fel! A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy nagy edénybe tesszük, a fehérjét egy nagy mérőpohárba vagy mély keverőtálba. A fehérjét 4 evőkanál vízzel és egy csipet sóval elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már enyhén felverődött, akkor hozzáöntjük a porcukrot. Nagyon keményre kell verni, ez több percig is eltarthat a legnagyobb fokozaton. A sárgájához hozzáöntjük a kristálycukrot és 4 evőkanál vizet, és a fehérjéből kivett habverővel (nem szükséges lemosni) fehéredésig keverjük. Aztán hozzáadjuk a sütőporral elkevert réteslisztet, és még azzal is elkeverjük. Nem fogjuk tudni egészen elkeverni, csak annyira, hogy csomómentes, homogén legyen. Ekkor ha gázsütőnk van, bekapcsolhatjuk, elég ennyi idő a bemelegedéséhez (mindenkinek érdemes a saját sütőjét kitapasztalnia, én a legmagasabb és a közepes fokozat között félúton szoktam sütni). A felvert fehérjét apránként a sárgájás liszthez adjuk, az elején jól el kell keverni, kb. a fehérje egyharmadával, majd a maradékot óvatosabban kell hozzáadni, nagy mozdulatokkal keverve. A tésztát a tortaformába öntjük és a tetejét szépen elsimítjuk. 10 percig a sütőajtót nem szabad kinyitni, ha nagyon pirulna a teteje, akkor vegyük lejjebb a hőfokot! Ha szükséges, később fordíthatunk egyet a piskótán (amennyiben gázsütőnk van, az egy szükséges mozzanat!) (na persze, nem fejjel lefelé :D) Kb. 40 percig kell sütni, tűpróbát végezzünk. Amikor megsült, egy pár percig a kikapcsolt nyitott sütőben hagyjuk pihenni, majd vegyük ki. Amikor már teljesen kihűlt, egy vékony, keskeny pengéjű késsel vágjuk körbe, és borítsuk egy rácsra, az aljáról húzzuk le a sütőpapírt. Akkor lehet rendesen felvágni, ha legalább 2 órát pihent, de akár egy éjszakára is a hűtőbe tehetjük folpackba csomagolva. A töltelékhez a pudingport elkeverjük a cukorral, tejjel, és megfőzzük. Teljesen kihűtjük. A tejszínízű habport a leírás szerint 1,5 dl tejjel habverővel felverjük. A zselatint 1 dl tejben felfőzzük. A krém elkészítése: A feloldott zselatint belekeverjük a pudingba, majd a hab 2/3-át is beleforgatjuk apránként. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a tortát, amit akár 3 részre is vághatunk. A maradék habbal bevonhatjuk vékonyan a tortát, erre szépen lehet illeszteni a fondant-t. Elkészítési idő: 90 perc Kalóriatartalom: sok kcal Szénhidráttartalom: rengeteg gramm A receptet beküldte: sookye Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |