| Wokban sült zöldségsaláta receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma (kb. 50 dkg), 1 doboz felaprózott bambuszrügy (natúr lében), 2 gerezd fokhagyma, 2 citrom v. zöldcitrom (lime), 4-5 szál petrezselyem v. koriander zöldje, 2 ek. olaj a sütéshez, 4 ek. szójaszósz, 8 ek. édes-savanyú szósz, chilipor, só, bors, 2 ek. méz, 4 ek. szezám- v. olívaolaj Elkészítés: A sárgarépát és a pórét megtisztítjuk. A sárgarépát hosszanti szeletekre gyaluljuk, majd a szeleteket egymásra helyezzük, és rézsútos-vékony csíkokra szeljük. A pórét felkarikázzuk, a bambuszrügyet leszűrjük. A fokhagymát megtisztítjuk, a citromokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük, az egyik héját tálkába reszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A petrezselyem/koriander zöldjét megmossuk, néhány levélke-bóbita kivételével, egészen finomra vágjuk. Az olajat wokban v. mélyebb serpenyőben felhevítjük, beletesszük a répát, élénk tűzön, folyamatosan keverve 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a pórét, 1 perc múlva a bambuszrügyet, újabb 1 perc múlva a fokhagymát, 1 citrom levét, a szója- és az édes-savanyú szószt, végül ízlés szerint chiliport, sót és borsot, majd további 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a petreszelyem/koriander zöldet, és hűlni hagyjuk. Az öntethez a reszelt citromhéjhoz adjuk a maradék 1 citrom levét, a mézet, sót és borsot, végül apránként a szezámolajat. A zöldségkeveréket nem túl mély tálba szedjük, meglocsoljuk az öntettel, összekeverjük, és azonnal, langyosan tálaljuk. Hidegen, de nem behűtve is finom! Tanácsok: Szója-, édes-savanyú és egyéb egzotikus szószok-mártások, olajok stb. nagy választékban kaphatók nagyobb élelmiszereket árusító boltokban. Mivel általában nem minden nap használjuk, célszerű a legkisebb adagot megvenni belőlük, ugyanis idővel veszítenek zamatukból-aromájukból. A kalóriaérték 1 adagra szól. Elkészítési idő: 30 perc Kalóriatartalom: 264 kcal A receptet beküldte: bnedora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |