| Uraságtorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: A kevert tésztához: 3 tojás, 17,5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 15 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál tej A habhoz: 12 dkg cukor, 5 dkg darált mandula, 5 dkg leveles mandula A töltelékhez: 30 dkg fekete ribizli vagy áfonya (friss vagy fagyasztott), 4 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 csomag vaníliás cukor, porcukor (elhagyható), sütőpapír a formához Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük a habhoz. A vajat, a cukrot és a sót krémesre keverjük. Hozzákeverjük a tojássárgáját. Elkeverjük a lisztet és a sütőport, és a tejjel együtt a tésztához adjuk. A tésztát a formába öntjük. A fehérjét habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk. A darált mandulát a habhoz adjuk. A habot egyenletesen elosztjuk a tésztán, és elsimítjuk. Megszórjuk a leveles mandulával. A sütőben 180 fokon 40 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 120 fokra, és további 30 percig sütjük. A tészta közben kissé összeesik. A lapot kicsit kihűlve kivesszük a formából, lehúzzuk róla a papírt, és rácson hűlni hagyjuk. Keresztben kettévágjuk. A töltelékhez megtisztítjuk a gyümölcsöt, óvatosan megmossuk, illetve kiolvasztjuk és lecsepegtetjük. A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a gyümölcsöt a habverővel belekeverjük. Az alsó lapot tortatálra tesszük, megkenjük a gyümölcsös tejszínhabbal és rátesszük a másik lapot. A tortát legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Esetleg kicsit meghintjük porcukorral. Tanácsok: A tojásfehérje úgy lehet abszolút kemény, hogy először alacsony, majd magas fokozatú gyorsasággal keverjük cukor nélkül. A cukrot akkor adagoljuk hozzá, amikor már majdnem teljesen kemény a hab. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |