| Rumos diótorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre): A tésztához: 20 dkg sima liszt 10 dkg dió 1 cs. sütőpor 4 tojás 30 dkg porcukor 12 ek. hideg víz csipet só 2 ek. rum A krémhez: 5 dl tej 1 ek. étkezési keményítő 2 ek. sima liszt 15 dkg dió 15 dkg porcukor 15 dkg vaj 2 ek. rum A díszítéshez: 10 dkg dió 12 fél dió Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Egy tepsibe tesszük az összes diót -35 dkg plusz a 12 fél szem- és betesszük a melegedő sütőbe pirulni. Csak addig, míg illatozni kezd; vigyázzunk, nehogy megégjen. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a 12 fél szem kivételével ledaráljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rummal kikeverjük, majd hozzáadunk 10 dkg darált diót. Belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Egy kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok, majd betesszük a sütőbe. 10 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 190°C-ra és ~40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Mivel minden sütő más és más, a sütési idő módosulhat. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk. Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt lábasba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet és a cukor felét hozzáadva elkezdjük felfőzni a krémet. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a 15 dkg őrölt diót, majd addig főzzük tovább, míg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, gyakori keverés mellett kihűtjük. A vajat kikeverjük a maradék porcukorral és a rummal mikor a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas résszel. A tortaalapot háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hűtőbe dermedni. Darált dióval -a megmaradt 10 dkg- és a fél diószemekkel díszítjük. 8-12 órára hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük, majd pihentetés után szeleteljük. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |