| Túrós lepény nagyi módra receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kg túró 1 nagy pohár tejföl 6 marék cukor 1 marék mazsola 2 tojássárgája 5 tojás 3 ek búzadara 2 krumpli 3 dkg élesztő 2 dl tej csipet só 5 dkg vaj, vagy zsír 30 dkg liszt 5 csomag vaníliás cukor Elkészítés: A krumplit tisztítás után enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és összetörjük. Félretesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk egy marék cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a 30 dkg lisztet, és két tojássárgáját. Elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és a csipet sót. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és az edény oldalától. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. A tejét megszórjuk lisztel, és letakarva 30 percig kelesztjük. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a megfőtt, tört krumplit, a 4 marék cukrot, 4 egész tojást, 1 marék mazsolát, 4 csomag vaníliás cukrot, 2 ek grízt. Jól összekeverjük. Ha megkelt a tésztánk, fél cm vastagra kinyújtjuk, majd kikent, lisztezett 38 x 22 cm-es tepsibe tesszük a fektetjük. 1 kanál búzadarával meghintjük, rárakjuk a bekevert túrót, elsimítjuk. A tejfölt kikeverjük egy marék cukorral, 1 egész tojással, 1 csomag vaníliás cukorral, és a lepény tetejére simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára felvágjuk. A receptet beküldte: Lolita63 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |