| Téli vitaminsaláta receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 20 dkg burgonya só bors 20 dkg savanyú káposzta 20 dkg sárgarépa 20 dkg héjában főtt cékla 1 narancs 1 kis fej lilahagyma 3-4 szál újhagyma, vagy póré 1 citrom leve 1 ek. tökmag néhány petrezselyemlevél chilipor 1-2 gerezd fokhagyma 4 ek. olívaolaj Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, mindkettőt szálasra reszeljük (előbb a répát, mert a cékla fest!). A narancsot megsikáljuk, félbevágjuk, 1 ép szép karikát félreteszünk a díszítéshez. Héját lereszeljük, majd kinyomott és átszűrt levével együtt a sárgarépához adjuk. A lila- és újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval, borssal, 2-2 ek. citromlével és vízzel. A burgonyát leszűrjük, a hagymás pácba csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. A négyféle zöldséget 4 kupacban mély tálba halmozzuk, majd valamelyik színben elütő másik zöldséggel, a félretett narancsszelettel és néhány petrezselyemzölddel díszítjük. Tetejüket megszórjuk a tökmaggal. Az öntethez a maradék (kb. 3 ek.) citromlében elkeverünk egy kevés sót, frissen őrölt borsot, hozzáadunk 1-2 csipet chiliport, az áttört fokhagymát, apránként az olívaolajat, és a saláta tetejére locsoljuk. A szépség kevéért csak az asztalnál keverjük össze. Tanácsok: Ez a mennyiség 1 adagra szól. Elkészítési idő: 45 perc Kalóriatartalom: 155 kcal A receptet beküldte: bnedora Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |