| Szilvás-túrós rétes receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2 rúd réteshez: 25 dkg rétesliszt 1 csipet só 3 evőkanál olaj 1 db tojássárgája A töltelékhez: 60 dkg szilva 10 dkg darált mogyoró 10 dkg zsemlemorzsa 1 db citrom 2 db tojás 50 dkg sovány túró 2 dl főzőtejszín 7 dkg barna cukor 2 evőkanál vaníliás cukor 1 csipet só 5 dkg vaj 2.5 dl tej 5 dkg méz 1 db tojás liszt a formázáshoz Elkészítés: A liszthez adjuk a sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, és az egészet ruganyos tésztává gyúrjuk. Kiöblítünk egy lábast forró vízzel. A tésztából cipót formálunk, pergamenpapírba csomagoljuk, a lábasba tesszük, és fedő alatt pihentetjük. A töltelékhez megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük, majd összekeverjük a mogyoróval és a zsemlemorzsával. A citromot megmossuk, megtöröljük, a héja felét lereszeljük. Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a túróval, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,és a tojásos keverékbe forgatjuk. A vaj felével kikenjük a tűzálló tálat. A tésztát kétfelé vágjuk. Kinyújtjuk és leheletvékonyra kihúzzuk. A tésztalapokat bekenjük a túrókrémmel, és rátesszük a szilvát. Közben a széleken, körös-körül egy keskeny sávot szabadon hagyunk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. Felgöngyöljük a rétest, és a tűzálló tálba tesszük. A maradék vajat a tejjel felforrósítjuk, hozzákeverjük a mézet és a tojást, és a rétesek köré öntjük. 50 percig sütjük, miközben a tepsibe öntött folyadékkal néha meglocsoljuk. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |