| Cseresznyés rétes receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 250 g búzaliszt 1 csipet só 100 ml langyos víz 1 közepes méretű tojás 1 evőkanál napraforgó olaj 1 teáskanál ecet Töltelékhez: 60 g zsemlyemorzsa 800 g cseresznye 200 g cukor Ízlés szerint őrölt fahéj Ezen kívül: 50 g lágyvaj vagy margarin Elkészítés: Tészta: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, és konyhai robotgép alacsonyabb majd a legmagasabb fokozatán sima masszává keverjük. A tésztát fél órán át pihentetjük. A vajat vagy margarint egy kis edényben megolvasztjuk. A tésztát először nyújtófa segítségével kinyújtjuk, majd egy nagy lisztezett asztalterítőre helyezzük úgy, hogy a széleit kicsit lehajtjuk az asztal két merőleges oldalára (pár centit, épp hogy megakadjon). Ezután két kezünket ökölbe szorítjuk, és az asztal belső fele felől benyúlunk a tészta alá, és kézfejünkre fektetjük a tésztát. Ezután lassan, mintha kezünkkel „lépegető” mozdulatokat tennénk, elkezdjük húzni óvatosan magunk felé a tésztát, az asztalt körbe járva. Ezt addig tesszük, míg az egész tészta olyan vékonnyá nem válik, hogy szinte átlátunk rajta. A tészta szélét, ami vastagabb, körbe levágjuk. A tészta felületét vékonyan a megolvasztott vajjal vagy margarinnal bekenjük. Töltelék: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a cukrot.A tészta szélére rászórjuk a zsemlyemorzsa felét, egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, és rászórjuk a maradék zsemlyemorzsát. Az asztalterítő segítségével felcsavarjuk a rétest, majd kikent sütőlapra csigaformára tekerjük, vagy két-három rúdra osztjuk. Tetejét olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Tanácsok: Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve) Gáz: 2 – 3 fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 25-30 perc A receptet beküldte: engleranita Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |