| Rumos mogyorófagyi receptSütemények, édességek Hozzávalók: 20 dkg mogyoró, kb. 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, 3 evőkanál rum, 1.5 dl hideg tejszín. Elkészítés: Az első felvonás rövid. A mogyorót kevergetve illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben, és ha kihűlt, durvára őröljük. Áttesszük egy kisebb fazékba, ráöntünk 5 dl tejet, és erős lángon felmelegítjük. Miközben felforrósodik, beledobjuk a félbevágott vaníliarudat. A felforrt mogyorós tejet lekapjuk a tűzről, kihűtjük és 1 éjszakára irány a hűtő… Másnap leszűrjük és a darált mogyoróból félreteszünk 3 evőkanálnyit. Megnézzük mennyi a mogyorós tej, és kipótoljuk annyi sima tejjel, hogy összesen 5 dl-t kapjunk, és takaréklángon elkezdjük melegíteni. Ezalatt egy nagy tálban habosra verjük a tojássárgáját a cukorral, és ha a tej már meleg, szűk merőkanálnyi adagokban hozzáadjuk a cukros tojáshoz, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük az egészet. A cukros – tojásos – tejes egyveleget visszaöntjük az edénybe, s 15 perc alatt állandó keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a rumot és a félretett mogyorómorzsát. Ha kihűlt, betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Harmadnap robotgéppel sűrű, nem túl kemény habot verünk a hideg tejszínből, és fakanállal a lehűtött, mogyorós alapba forgatjuk. Végül átöntjük az egészet 20x30 cm-es lapos műanyag dobozba, s 3-4 órára a mélyhűtőbe tesszük. Óránként robotgéppel átkeverjük. 15 perccel tálalás előbb átemeljük a mélyhűtőből a hűtőbe, majd fagyikanállal gombócokat formálunk belőle. 6 adag lesz belőle. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |