| Rest asszony galuskája receptTésztafélék Hozzávalók: Azért "REST"az a szegín' tót asszo', mert evőkanállal szaggatni a vízbe, hogy gyorsan végezzen (na azért nem túl nagyokra) 60 dkg liszt 4 tojás, 1 kk só 1/2 l író vagy kefir 1/2 kg tehéntúró 15 dkg szalonna 10 dkg sajt 1 ek olaj vagy vaj Elkészítés: A lisztből, tojásból, a sóból és az íróból/kefirből nokedliszerű lágy tésztát készítünk, amit egy kevés olajjal-én vajjal - még puhábbá teszünk (könnyítünk). Forrásban levő sós vízbe evőkanállal beleszaggatjuk - 'amúgy rest asszony módjára'. Ha megfőttek a galuskák (kb. 8 perc), kiszedjük őket a vízből, de nem öblítjük le hideg vízzel, hanem rögtön a sütőedénybe tesszük. A felkockázott szalonnát egyenletesen elterítjük a tetején, hogy a zsírja mindenhová lefolyhasson. Erre terítjük rá a tehéntúrót, majd a reszelt sajtot. Én előbb a túrót és tetejére tettem a szalonnát. Rövid időre, amíg a sajt kissé megpirul, betesszük a sütőbe. (30 perc takarékon, kb. 200 fokon). A szalonna nem égett meg. (én sajtot nem teszek rá, anélkül is tömény.) Tanácsok: Megjegyzés: -A galuska tésztájába is tegyünk túrót, jobb ízű lesz (a fél kilóból kb. 15 dekát) -A szalonnakockát előbb gyengén megpirítom, inkább csak 'üvegesítem' nagyon világosra. A zsírját is mind rálocsolom. (felveszi) -Aki szereti, tálaláskor meg lehet tejfölözni kicsit. Sőt, aki szereti a kapor ízét, az vagy a túróba, vagy a tálaláskor locsoló tejfölbe tehet egy kevés apróra vágott kaprot. Nagyon finom volt úgy is. Önálló étel fejessalátával, vagy valamilyen savanyúsággal, de körítésként is ehetjük. Elkészítési idő: 40 perc A receptet beküldte: andland Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |