| Rakott káposzta, cserépedényben receptEgytálételek Hozzávalók: 70 dkg savanyú káposzta 2-3 nagyobb fej hagyma 1 szál füstölt kolbász 2 szelet szalonna 75 dkg csirkemell vagy sovány sertéscomb 1,5 bögre rizs só pirospaprika 1-1 friss paradicsom paprika tejföl Elkészítés: A savanyú káposztát,ha túl hosszúak a szálak,daraboljuk,majd annyi hideg vízben,hogy ellepje,odatesszük főzni egy fazékban. Közben a szokott módon elkészítjük a pörköltöt.A szalonnát felkockázzuk,zsírjára sütjük,beletesszük a kockára vágott hagymát,megdinszteljük,belerakjuk a felkockázott húst.Fehéredésig sütjük,közben megkavargatjuk.Ezután mehet rá a pirospaprika,az apró kockára vágott(vagy ledarált)zöldpaprika és paradicsom,só,víz.Előbb fedő alatt pároljuk,majd zsírjára sütjük a pörköltet. A rizst kevés zsiradékon kicsit megforgatjuk,majd kétszer annyi vízzel,mint a rizs,felengedjük,sózzuk,fedő alatt a szokott módon puhára főzzük. Felkarikázzuk a füstölt szárazkolbászt,a puhára főtt káposztát leszűrjük. A rakott káposzta akkor a legfinomabb;ha mázas cserépedényben készül,vagy zománcos vaslábasban,de akkor sincs semmi baj,ha csak jénai tálunk van. Az edény alját kikenjük két teáskanálnyi tejföllel,majd egyenletesen elosztjuk rajta a káposzta felét.Erre rakjuk a felkarikázott kolbászt-szép sűrűn. A pörkölthöz közben hozzáadjuk a rizst,összekeverjük,tehetünk bele két evőkanál tejfölt,majd az egészet ráborítjuk a kolbászkarikákra.Ezt a réteget is betakarjuk kolbászkarikákkal,majd befedjük a savanyú káposztával.Tetejére tejfölt pötyögtetünk,betoljuk a sütőbe,és addig sütjük,míg a teteje szép piros nem lesz. Tejföllel és friss,fehér kenyérrel kínáljuk. A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |