Tutireceptek.hu fejléc

Padlizsános vagdalt görög paradicsommártással recept

Kategória:
 Egytálételek

Hozzávalók:
A vagdalthoz:
1 nagyobbacska padlizsán
50 dkg darált sertés- vagy marhahús
3 szikkadt zsemle
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
ízlés szerint 3-4 gerezd fokhagyma

bors
majoranna
1 csokor bazsalikom felaprítva (vagy 1 teáskanál szárított)
1 csokor petrezselyem apróra vágva
pici olaj
A mártáshoz:
1 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz konzerv, hámozott, aprított paradicsom vagy 1 doboz paradicsompüré, de lehet friss paradicsomból is készíteni (a lényeg, hogy kb. 50 dkg sűrű paradicsomszószunk legyen)

cukor
bors
bazsalikom
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
A vagdalthoz a padlizsánt megmosom, és kb. 1x1 cm-es kockákra vágom, besózom, és szűrőkanálban félreteszem. A hagymát apróra vágom, és kevés olajon megdinsztelem. Mikor már kissé kihűlt, a darált húshoz adom a vízbe áztatott, majd kicsavart zsemlékkel, a tojásokkal, a zúzott fokhagymával és a többi fűszerrel együtt, végül hozzákeverem a lecsepegtetett padlizsánt is. Kiolajozott és zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába töltöm, és a tetejét is megszórom morzsával, sütőtől függően fóliával letakarva kb. 1/2 óráig, majd fólia nélkül még kb. 3/4 órát sütöm (míg szépen megpirul a teteje). Tálra borítom, és ha már kissé kihűlt, felszeletelem.

A mártáshoz a hagymát apróra vágom, és kevés olajon sárgára pirítom, ezután hozzáadok 1 evőkanál kristálycukrot, és azt is megpirítom (karamellizálom). Ezután hozzáadom a zúzott fokhagymát, a többi fűszert, és felöntöm a paradicsommal. Kb. 5 percig főzöm.

A vagdaltat a paradicsomszósszal tálalom, köretként sima sós vízben főtt burgonya vagy burgonyapüré illik hozzá, esetleg burgonyakrokett.


A receptet beküldte: csorieva


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Görög vagdalt » Görög spenótos rétes WW » Cukkinins vagdalt » Sárgarépás vagdalt
» Uborka saláta Görög módra » Tojásos-padlizsános lecsó » Rántotta görögösen » Görögdinnyés csoda
» Görög csorba » Görög gyümölcsleves » Görög citromleves » Görög pita
» Lepényhal görög salátaval » Almás vagdalt » Padlizsános penne » Csirkemell görögösen


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.