| Otthon sütött kenyér. receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 1kg kenyérliszt, de finomlisztből is sütöttem már. BL55-ös 5 dkg élesztő 1 tk cukor 1-2 tk só 1 dl tej a kelesztéshez víz ( ha tovább tart mint egy nap akkor lehet bele tenni egy db főtt áttört burgonyát is) Elkészítés: Az tejet langyosítom, beleteszem az élesztőt elmorzsolva, tk cukrot és felfuttatom. ( ha kovásszal szeretnéd készíteni az hosszú ideig tartana) A lisztet langyos helyen tartom, majd átszitálom, és beleöntöm a kelesztőt és a sót. Annyi vízzel dolgozom össze amennyi egy jó állagú tésztát hoz ki se nem lágy, se nem kemény, de megmaradjon úgy ahogy kidagsztom formára. Nagyon jól ki kell dagasztani egészen hólyagosra. Pihentetem egy órát, maj megint átdagasztom kb. 20 percig. Ujjabb 1 órás állás után megint jól átgyömöszölöm, és formára igazítom. Hagyom állni. Közben a sütőt begyújtom és előmelegítem 180°C-on. A sütőbe beteszek egy edényt vízzel, hogy a gőz/páratartalom megmaradjon sütés közben. A kenyeret lisztezett formába vagy tepsibe rakom és megkenem kicsit vízzel, és megvágom 2-3 csíkon a tetejét. Sütöm és közben figyelem mikor lesz szép piros a héja. Ha szépen megkelt és aszíne is megfele már, egy kötőtű segítségével biztosra megnézem a közepe is átsült e. Ha mindent rendben találok, akkor kiveszem, még forrón jól lekenem vízzel és hagyom hülni. Tehetsz bele magokat is ha szeretitek, vagy bármi mást amihez kedved van és újítani szeretnél. Jó étvágyat hozzá!! Tanácsok: A vizet a sütő legaljára teszem, ez csak a páratartalom megtartása miatt szükséges. Ne sűrün nyitogasd közben a sütőt mert összeomlik és lapos marad! Elkészítési idő: 240 perc A receptet beküldte: Donyta Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |