| Örökzöld palócleves receptLevesek Hozzávalók: 80 dkg báránycomb, étolaj, 40 dkg burgonya, 40 dkg bab, 30 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1/2 doboz tejföl, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 dl fehérbor, 1 db citrom leve, 2 liter húsleves, só, kömény, őrölt bors, pirospaprika, 1 evőkanál finomliszt, 2 db paradicsom, 2 db paprika. Csipetke: 1 db tojás, 3 evőkanál finomliszt. Elkészítés: A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta. Csipetke: Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Tanácsok: Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom. A receptet beküldte: CILUSKA Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |