| Nyúlgerinc borókamártással receptHúsételek Hozzávalók: 2 nyúlgerinc (kb. 1, 40 kg) 10 dkg csemegeszalonna (nem legyen nagyon sós és füstölt) 1 kiskanál só 2 kiskanál pirospaprika 5 dkg zsír 2 fej hagyma Mártáshoz: 2 dl tejföl Fél kiskanál cukor 2 evőkanál paradicsompüré 4 evőkanál ribizli lekvár 20 szem borókabogyó 2.5 dl húsalaplé (húsleves) Elkészítés: A húst a hártyáktól megtisztítjuk. A sót és a pirospaprikát összekeverjük, bedörzsöljük vele alaposan a húst mindenütt. Szalonnával megtűzdeljük. A hagymát nagyjából feldaraboljuk, a zsírban megpároljuk. Jó egy kicsit sózni, mert így könnyebben puhul. Amikor kész, a húst is gyorsan körbepirítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40-50 perc alatt készre sütjük.(Én egy fedeles edényben készítettem, mert így nem szárad ki, és a saját gőzében puhulhat. Aztán engedtem kicsit a zsírjára pirulni, de megégetni nem szabad, mert a szaftja a hagyma miatt keserű lehet.) A mártás hozzávalóit összevegyítjük. A borókabogyót össze kell törni, amit lehet mozsárban, vagy egy konyharuhába téve, húskloppolóval kissé megdolgozni (Én a paradicsom püré helyett saját készítésű paradicsomlevet használtam, ezért a húsalapléből kevesebbet tettem hozzá.) Amikor a hús elkészült, kivesszük és félretesszük. (melegen tartjuk.) A megmaradt szaftot, a hagymával együtt a mártásalaphoz öntjük, és összemixeljük. Ha kell egy szűrőn átszűrjük. Utána beforraljuk. Érdekes, hogy nem kell bele liszt, mégis kellemes mártás állagú lesz. A nyúlgerincet a mártással és burgonya krokettel tálaljuk. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |