| Mézeskalács puha, finom, bevált Vicától receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kg liszt 25 dkg kristálycukor 35 dkg margarin 2 teás kanál szódabikarbóna 3 tojás 25 dkg méz 1 mézeskalács fűszerkeverék ( vagy: 2 kávéskanál őrölt fahéj 2 kávéskanál narancshéj 2 kávéskanál szegfűszeg) 1 citrom reszelt héja Cukormáz: 1 tojásfehérje 20 dkg porcukor 1 evőkanál citromlé vagy ecet Elkészítés: A mézet a fűszerekkel felforraljuk, lekapcsoljuk, még forrón hozzáadjuk a margarint és elkeverjük. Kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat egészben felverjük a cukorral. A liszt feléhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, ezt hozzáöntjük a tojásokhoz, utána jön a mézes keverék, meg a többi liszt. Összedolgozzuk, utána egy éjszakára hütőbe tesszük. Másnap fél cm vastagságúra kinyújtjuk (ne vékonyabbra, mert kemény lesz), kiszúrjuk formákkal, díszítjük magvakkal (vörös lencse, szezámmag, tökmag, napraforgómag, szegfűszeg) A tésztát szaggatás és sütés előtt tojássárgája és víz keverékével kell megkenni, hogy szép fényes legyen. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük. Tanácsok: Sütés után lehet díszíteni cukormázzal. A cukormáz jó kemény legyen, és akkor hamar megkeményedik. Ezért akár több cukrot is lehet tenni bele. Fontos, hogy a tésztát ne nyújtsuk el nagyon vékonyra, és ne süssük túl sokáig, mert akkor kemény lesz a süti! A receptet beküldte: Vica26 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |