| Mazsolás zsemle receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kocka élesztő 0,25 l tej 50 dkg liszt 1 tojás 10 dkg puha vaj vagy sütőmargarin 10 dkg cukor csipetnyi só 10 dkg mazsola Tetejére 1 tojássárgája 0,5 dl tej 1 tojássárgája 0,5 dl tej Elkészítés: A mazsolát válogassuk át, mossuk meg, öblítsük le, és hagyjuk megszáradni papírkéztörlőn. Mérjük ki a hozzávalókat. A tejet melegítsük fel langyosra, az ujjaink között szétmorzsolt élesztőt oldjuk fel benne. A lisztet, cukrot, vajat vagy sütőmargarint, tojást, valamint az élesztős tejet alaposan dolgozzuk össze (kézzel is elvégezhető), adjuk hozzá a mazsolát is. A tésztát letakarva, meleg, huzatmentes helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát gyúrjuk át, deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és 4-5 cm átmérőjű pohárral, vagy kör alakú szaggatóval szaggassunk belőle köröket, amelyeket kézzel golyóvá formálunk. A kilógó mazsolákat nyomjuk bele a tésztába. A tésztagolyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarva kelesszük újabb 15 percig. A zsemlék tetejét kenjük meg ecsettel tojássárga és tej keverékével, majd 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre. A receptet beküldte: hpkati Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |