| Mascarponés-citromos keksztekercs receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 25 dkg darált háztartási keksz 12,5 dkg vaj (margarin) 10 dkg cukor 5 dkg mascarpone 2 ek kakaópor 1 tk rumaroma kevés baracklekvár Krémhez: 20 dkg mascarpone 2 tojássárgája 10 dkg cukor fél citrom héja fél citrom leve 1 cs vaníliás cukor 1 cs zseléfix Elkészítés: A cukrot és a kakaóport összekeverjük, folytonos keverés közben hozzáadjuk a vajat, és kis lángon felmelegítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az aromát, majd elkeverjük a darált keksszel, a mascarponéval és ízlés szerint lekvárral. Egy tepsit kibélelünk folpackkal, és a tésztát szép vékonyra kinyújtjuk, hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a krémet: A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg. Az előző lépést ki lehet hagyni, ha valaki bízik a tojás frissességében. Hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük, fehéredésig. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz, közben belekeverjük a citrom héját és levét, valamint a végén a zseléfixet – ebbe is mehet egy kevés baracklekvár. Egy kicsit hagyjuk állni, hogy hasson a zseléfix. Lekvárral megkenjük a tésztát, a krémet rákenjük a tésztára, szép egyenletesen eloszlatjuk egy kanál fejének a hátoldalával. A hosszanti oldalánál kezdve a folpack segítségével feltekerjük. Néhány órán át a hűtőben pihentetjük, és felvágjuk szeletekre. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |