| Mákos morzsatorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához 12,5 dkg vaj vagy margarin vagy sütőmargarin 2 tojás 12,5 dkg cukor 1 csipet só 1 ek vaníliás cukor 25 dkg liszt 1 tk sütőpor kevés tej A töltelékhez 3 alma 10 dkg cukor 1 ek vaníliás cukor 10 dkg tejszín 20 dkg őrölt mák 10 dkg szeletelt mandula A morzsához 15 dkg liszt 10 dkg vaj vagy margarin vagy sütőmargarin 7,5 dkg cukor Ezenkívül zsiradék pl. sütőmargarin a formához Elkészítés: A zsiradékot pl. sütőmargarint habosra keverjük, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egymás után keverjük bele. A sütőporral átszitált lisztet hozzáadjuk és belekeverjük. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy sima, rugalmas tészta keletkezzen. A tésztát egy kizsírozott vagy kisütőmargarinozott tortaformába töltjük és elsimítjuk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk és a tészta tetején elhelyezzük. A cukrot és a vaníliás cukrot felforrósított tejszínben feloldjuk, a mákot belekeverjük, a masszát kissé lehűtjük. A szeletelt mandulát hozzáadjuk és az egészet az almára töltjük. A lisztet a vajjal vagy margarinnal vagy sütőmargarinnal és a cukorral ujjaink között morzsává dolgozzuk, majd a mákos töltelékre szórjuk. Előmelegített sütőben 155°C-on kb. 45-50 percig sütjük. Kb. 10 percig rácson hűtjük, majd a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk, a tortát teljesen kihűtjük. Ízlés szerint porcukorral megszórjuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |