| Mákos bobajka receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg liszt 2 dkg élesztő 2 db tojás sárgája 1 teáskanál kristálycukor 1,5-2 dl tej 5 dkg vaj csipet só. kevés liszt a forgatáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez a mártogatáshoz: 6-7 dl tej 2 csg vaníliás cukor a szóráshoz: 15 dkg darált mák 10 dkg porcukor 1 db citrom reszelt héja Elkészítés: Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, és a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) arany barnára sütjük (kb. 30 perc). A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek egy kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral, citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük. A receptet beküldte: pesmár Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |