| Lasagne házi sugoval receptTésztafélék Hozzávalók: A tésztához 205 g lasagne tészta (durum) 10 dkg sajt (reszelt, a tetejére) A sugohoz 500 g sűrített paradicsom (8,5 ref %-os) 1 közepes fej vöröshagyma 1 kis db sárgarépa 1 kis db zeller 30 dkg darált sertéshús só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 db babérlevél 1 marék bazsalikom (friss vagy 1 tk szárított) 1 szál rozmaring 2 ek olívaolaj 3 dl víz A besamelhez 5 dkg margarin 3 púpozott ek finomliszt 0.5 l e só ízlés szerint szerecsendió ízlés szerint Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A zellert és a sárgarépát lereszeljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pirítjuk a hagymát. A bazsalikomot és rozmaringot felaprítjuk. A hagymához adjuk a reszelt zöldségeket, és 3-4 percig együtt sütjük. A zöldséges alaphoz tesszük a darált húst, sót, borsot és 5 percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét, beletesszük a babérlevelet és az aprított zöldfűszerek felét. Jól elkeverjük, kevés vizet öntünk hozzá, majd takarék lángon fedő alatt el kezdjük összefőzni. Akkor lesz kész a sugo, ha a zöldségek krémessé váltak benne. Ez kb. 1 óra. Közben időnként pótoljuk az elpárolgott nedvességet vízzel. Fél óra után kihalásszuk a babérlevelet. Elkészülte előtt 5 perccel pedig hozzáadjuk a többi friss zöldfűszert. Ha kész, félretesszük. Elkészítjük a besamel mártást. Egy lábasban felhevítjük a margarint, rászórjuk a lisztet, és fehéredésig pirítjuk. Vigyázva, nehogy lekapjon. A tejet meglangyosítjuk. A lisztet ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd felengedjük a tejjel. Közepesen sűrű mártássá főzzük, folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Egy tűzálló edény aljába egy kevés sugot teszünk, majd erre jön három tésztalap. Erre egy réteg sugo kerül, majd újabb három tésztalap. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A legfelső réteg sugo legyen. A tetején eloszlatjuk a besamel mártást, és megszórjuk az egészet reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. sütési hőfok: 175°C sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 25x20x6 cm költség: 1500 Ft Elkészítési idő: 40 perc A receptet beküldte: 24méhecske Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |