| Krémes - másként receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 500 g liszt 50 g vaj 1 tojássárgája 5 g só 1 ek rum 180 ml víz A tészta vajas részéhez: 500 g vaj 80 g liszt Hozzávalók a krémhez: 0,5 l tejszín 12 tojássárgája 4 egész tojás 400 g porcukor 40 g keményítő 2 ek vaníliás cukor 2 rúd vanília 8 lap zselatin, amit hideg vízbe áztatunk 1 csipet só + 1 l tejszín Elkészítés: A tészta elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, és félórát pihentetjük. A vajas részhez a vajat és a lisztet összedolgozzuk. A pihentetett tésztát lóhere formájúra kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajas részt, majd a „lóhere leveleit” ráhajtogatjuk. 10 mm vastagságúra kinyújtjuk, és a hűtőbe tesszük pihentetni. A tésztát négyszer kell hajtogatni a következőképpen: először háromba hajtjuk, majd félórán át hűtőben pihentetjük, azután négybe hajtjuk, hűtve pihentetjük, megint háromba, ismét pihentetjük, végül négybe hajtjuk. Így 144 lap alakul ki a leveles tésztához. Mindezt a sütés előtt egy nappal kell elkészíteni. A krém elkészítése: A zselatin és az 1 liter tejszín kivételével a hozzávalókat összekeverjük, és vízgőz felett, álladóan kevergetve 82°C-ra melegítjük, hogy megkössön. Amikor elérte a kívánt hőfokot, a zselatint is belekeverjük. Jégre tesszük, kihűtjük. Az 1 liter tejszínt krémes állagúra verjük, összekeverjük a másik masszával, és 8-12 órán át hűtőben tartjuk. Az egy napig pihentetett tésztát kinyújtjuk, megkenjük tojássárgájával, csíkokra vágjuk, és 163°C-on 36 percig sütjük. Amikor kész, kívánság szerint további két vagy három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |