| Körtezselés karamelltorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 csomag konyhakész linzertészta A fűszeres-kekszes krémhez: 3 dkg vaj 1,5 dl habtejszín 4 dkg ledarált fűszeres keksz /pl:Mese keksz/ 3 db tojás 3,5 dkg kristálycukor A körtezseléhez: 23 dkg körte 1 marék mazsola 3 dkg kristálycukor 1 dkg pektin 3 teáskanál citromlé 5 dkg méz A karamellhabhoz: 40 g kristálycukor 1/2 teáskanál vaj 4 dkg fehér csokoládé 25 dkg mascarpone 1 teáskanál vaníliaaroma 1 teáskanál expressz zselatinfix 1 dl habtejszín csokoládélapok Elkészítés: 1. Tekerjük ki az linzertésztát, majd nyomkodjuk egy kapcsos tortaformába úgy, hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg villával, és 190 fokon süssük elő 15 percig. 2. A vaj kivételével tegyük lábasba a fűszeres-kekszes krém hozzávalóit, és vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett melegítsük 84 fokosra. Ekkor csipkedjük bele a vajat, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. 3. Közben a körtezseléhez kockázzuk fel a megmosott, kimagozott körtét. Tegyük lábasba a megmosott mazsolával, továbbá egy kevés vízzel, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a cukorral elvegyített pektint, a citromlét, valamint a mézet, és forraljuk 5 percig. Öntsük egy alufóliával bélelt, kb. 10 cm átmérőjű edénybe, tegyük a hűtőbe 30 percre. Azután szedjük ki a lábasból, helyezzük az elősütött tészta közepére, majd töltsük köré a fűszerkekszes krémet. 4. A karamellhabhoz szórjuk lábasba a cukrot, adjunk hozzá 30 ml vizet, és közepes lángon karamellizáljuk borostyánszínűre 12 perc alatt. Keverjük hozzá a vajat, a vaníliaaromát, a feldarabolt fehér csokit és a mascarponét, végül forgassuk bele a zselatinfixszel kemény habbá vert tejszínt. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle lágy csúcsokat a torta tetejére. Toljuk a 170 fokos sütőbe 15 percre, azután hagyjuk a formában kihűlni. Csokoládélapokkal díszítve tálaljuk. Elkészítési idő: 75 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |