Tutireceptek.hu fejléc

Kókusz-kocka recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
2 adag tésztához:

50 dkg liszt
40 dkg porcukor
6 dkg Ráma
2 tojás
2 evőkanál méz
2 dl tej
2 sütőpor

Máz (2 adaghoz):

30 dkg Ráma
40 dkg cukor
6 evőkanál tej
8 evőkanál holland kakaó
6 evőkanál rum
30 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy nagy tálat tégy a mérlegre, nullázd ki a mérleget, és mérj a tálba 50 dkg lisztet. Aztán egy másik tálba mérd ki a 40 dkg porcukrot, és ezt öntsd a liszthez.

Mérd ki a lisztet! Kókusz-kocka - Mérd ki a porcukrot! A porcukrot öntsd a liszthez!

Tégy bele 2 zacskó sütőport (vagy 6 kiskanállal, ha kilós sütőporod van). Mérj le 6 dkg Ráma margarint, darabold a lisztbe, és morzsold el vele.

A liszt közepébe kaparj egy kis mélyedést. Üsd fel a tojást, ha jó, borítsd a liszt közepén lévő gödörbe. Ugyanígy a másik tojást is add hozzá. Csorgass a tojáshoz 2 evőkanál mézet.
Üsd fel a tojást egy kis tálkába! Borítsd a tojást a lisztbe! Csorgass a liszthez 2 evőkanál mézet!

Öntsd a közepébe a 2 dl tejet, és most keverd el a folyékony dolgokat. Aztán fokozatosan keverd hozzá a lisztet. Kevés liszt hozzá – kever – liszt hozzá – kever… Közben begyújthatod a sütőt, hogy 10 perc múlva meleg sütőbe tehesd a tésztát.

A jól kidolgozott tészta - nincsenek vajcsomók!

Jöhet a tepsi! Vajazd ki, még az oldalát is, mert majd ki kell borítani a kész tésztát. Utána lisztezd is ki, a tepsi körbeforgatásával, kocogtatásával. A kilisztezett tepsibe öntsd bele a tésztát. A fakanállal segíteni kell, mert nehezen jön ki a tálból. Most a fakanállal egyengesd el a tésztát a tepsiben, aztán a fakanálról is kapard le a tésztát.

Most már mehet a sütőbe a tészta. 30 - 35 percig süsd, 180 fokon!

Végy elő egy akkora vágódeszkát vagy sima aljú tálcát, amire ráfér a tészta. Tedd a deszkát vagy tálcát a tésztára, és fordítsd fel a tepsit. Ekkor a tészta a deszkán fekszik. Most vedd le óvatosan a tepsit a tésztáról. Ha úgy érzed, hogy valahol hozzáragadt a tészta, akkor egy falapáttal válaszd le a tepsiről.

Vágd fel a tésztát kockákra. Mindig vágsz egy csíkot, és azt felkockázod. Vághatod a kitolásos módszerrel: a levágott csíkot kitolod egy kockányira, és levágod a kockát. Aztán megint kitolod egy kicsit, levágod stb. De úgy is jó, ha a levágott csíkot ott helyben kockákra vágod.

A sületlen tésztakockákat csúsztasd egy késre, és tedd vissza a tepsibe!

Most jön a máz elkészítése. Mérd le a 30 dkg Rámát. Egy lábosban vagy fémtálban mérj le 40 dkg cukrot. Jobb a porcukor, de ha nincs annyi, akkor rendes cukor is mehet bele, úgyis fel kell olvasztani. Tedd a cukorhoz a vajat és tedd oda a gázra olvadni.

Olvad a vaj! Tedd bele a kakaót az olvadt cukros vajba! Állandó keverés mellett olvaszd meg a cukros vajat. Ha megolvadt, tedd hozzá a 8 evőkanál holland kakaót. (Persze, ha nincs holland, akkor a magyar is jó, csak a holland az szép sötét.) Jó forró legyen a máz! Tedd még bele a 6 evőkanál rumot is, és kész. Készítsd oda egy tálban a kókuszreszeléket, meg egy szép tálcát a kész kókusz-kockáknak.

A mázzal bevonás kellékei!

A forró edényt, amiben a máz van, egy edényalátétre tedd! Ne borítsd a tálba az összes kókuszreszeléket, mert hamar “piszkos” lesz; inkább mindig tölts hozzá újabb kókuszt a zacskóból.

Dobj 2 tésztakockát a mázba, az egyiket villával forgasd meg a mázban, és emeld át a kókuszba. Egy késsel húzd le a villáról a mázas kockát, és kézzel szórd meg bőven kókusszal. Forgasd meg a kókuszreszelékben, hogy minden oldalára ragadjon. A kész kockát tedd a süteményestálcára. Jöhet a következő, de előbb pottyants egy tésztát a mázba, és azzal kezdj foglalkozni, amelyik már ázott.

Közben, ha kihűl a máz, és nehezen tudod forgatni a tésztakockát, akkor újra melegítsd meg (a mázat).

Pár napig jó, de frissen a legfinomabb!
Jó étvágyat!


A receptet beküldte: access


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Bejgli a la… » Fehér csokis kekszes » Reform mézes aprósütemény » Cukrász piskóta
» Boci szelet » Nigella süteménye (csokis:) » Halava » Kekszes Lúdláb
» Cseresznyés hipp-hopp » Linzer ZsuPsy módra » Bálna-szem » Zebratorta 3.
» Kekszes krémes sütés nélkül » Reszelt túrós keresztanyámtól » Almatorta (karamelles) » Amerikai almáspite


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.