| Kókusz-kocka receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2 adag tésztához: 50 dkg liszt 40 dkg porcukor 6 dkg Ráma 2 tojás 2 evőkanál méz 2 dl tej 2 sütőpor Máz (2 adaghoz): 30 dkg Ráma 40 dkg cukor 6 evőkanál tej 8 evőkanál holland kakaó 6 evőkanál rum 30 dkg kókuszreszelék Elkészítés: Egy nagy tálat tégy a mérlegre, nullázd ki a mérleget, és mérj a tálba 50 dkg lisztet. Aztán egy másik tálba mérd ki a 40 dkg porcukrot, és ezt öntsd a liszthez. Mérd ki a lisztet! Kókusz-kocka - Mérd ki a porcukrot! A porcukrot öntsd a liszthez! Tégy bele 2 zacskó sütőport (vagy 6 kiskanállal, ha kilós sütőporod van). Mérj le 6 dkg Ráma margarint, darabold a lisztbe, és morzsold el vele. A liszt közepébe kaparj egy kis mélyedést. Üsd fel a tojást, ha jó, borítsd a liszt közepén lévő gödörbe. Ugyanígy a másik tojást is add hozzá. Csorgass a tojáshoz 2 evőkanál mézet. Üsd fel a tojást egy kis tálkába! Borítsd a tojást a lisztbe! Csorgass a liszthez 2 evőkanál mézet! Öntsd a közepébe a 2 dl tejet, és most keverd el a folyékony dolgokat. Aztán fokozatosan keverd hozzá a lisztet. Kevés liszt hozzá – kever – liszt hozzá – kever… Közben begyújthatod a sütőt, hogy 10 perc múlva meleg sütőbe tehesd a tésztát. A jól kidolgozott tészta - nincsenek vajcsomók! Jöhet a tepsi! Vajazd ki, még az oldalát is, mert majd ki kell borítani a kész tésztát. Utána lisztezd is ki, a tepsi körbeforgatásával, kocogtatásával. A kilisztezett tepsibe öntsd bele a tésztát. A fakanállal segíteni kell, mert nehezen jön ki a tálból. Most a fakanállal egyengesd el a tésztát a tepsiben, aztán a fakanálról is kapard le a tésztát. Most már mehet a sütőbe a tészta. 30 - 35 percig süsd, 180 fokon! Végy elő egy akkora vágódeszkát vagy sima aljú tálcát, amire ráfér a tészta. Tedd a deszkát vagy tálcát a tésztára, és fordítsd fel a tepsit. Ekkor a tészta a deszkán fekszik. Most vedd le óvatosan a tepsit a tésztáról. Ha úgy érzed, hogy valahol hozzáragadt a tészta, akkor egy falapáttal válaszd le a tepsiről. Vágd fel a tésztát kockákra. Mindig vágsz egy csíkot, és azt felkockázod. Vághatod a kitolásos módszerrel: a levágott csíkot kitolod egy kockányira, és levágod a kockát. Aztán megint kitolod egy kicsit, levágod stb. De úgy is jó, ha a levágott csíkot ott helyben kockákra vágod. A sületlen tésztakockákat csúsztasd egy késre, és tedd vissza a tepsibe! Most jön a máz elkészítése. Mérd le a 30 dkg Rámát. Egy lábosban vagy fémtálban mérj le 40 dkg cukrot. Jobb a porcukor, de ha nincs annyi, akkor rendes cukor is mehet bele, úgyis fel kell olvasztani. Tedd a cukorhoz a vajat és tedd oda a gázra olvadni. Olvad a vaj! Tedd bele a kakaót az olvadt cukros vajba! Állandó keverés mellett olvaszd meg a cukros vajat. Ha megolvadt, tedd hozzá a 8 evőkanál holland kakaót. (Persze, ha nincs holland, akkor a magyar is jó, csak a holland az szép sötét.) Jó forró legyen a máz! Tedd még bele a 6 evőkanál rumot is, és kész. Készítsd oda egy tálban a kókuszreszeléket, meg egy szép tálcát a kész kókusz-kockáknak. A mázzal bevonás kellékei! A forró edényt, amiben a máz van, egy edényalátétre tedd! Ne borítsd a tálba az összes kókuszreszeléket, mert hamar “piszkos” lesz; inkább mindig tölts hozzá újabb kókuszt a zacskóból. Dobj 2 tésztakockát a mázba, az egyiket villával forgasd meg a mázban, és emeld át a kókuszba. Egy késsel húzd le a villáról a mázas kockát, és kézzel szórd meg bőven kókusszal. Forgasd meg a kókuszreszelékben, hogy minden oldalára ragadjon. A kész kockát tedd a süteményestálcára. Jöhet a következő, de előbb pottyants egy tésztát a mázba, és azzal kezdj foglalkozni, amelyik már ázott. Közben, ha kihűl a máz, és nehezen tudod forgatni a tésztakockát, akkor újra melegítsd meg (a mázat). Pár napig jó, de frissen a legfinomabb! Jó étvágyat! A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |