| Kedvenc vaníliás szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: Egy 20 x 30 cm-es tepsinyi sütihez 2 tojás 2 dkg vaj 10 dkg porcukor 1 nagyobb evőkanál méz 1 kávéskanál szódabikarbóna 40 dkg liszt A krémhez: 4 dl tej 4 púpos evőkanál liszt 20 dkg cukor 20 dkg vaj 2 evőkanál kakaópor 1 teáskanál vanília aroma Hozzávalók a csokimázhoz 1 diónyi vaj 3 púpos evőkanál kristálycukor 3 púpos evőkanál kakaópor 3-4 evőkanál víz Elkészítés: A tészta sütése: A tojásokat, vajat, porcukrot és mézet gőz fölött kihabosítjuk, majd ha meghűlt, belekeverjük a szódabikarbónát és a lisztet, melyből gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrunk. A tésztát 3 felé osztjuk és egy 20 x 30 cm-es tepsi hátulján három lapot sütünk. A lapok alacsony hőfokon (kb. 170°C) is igen hamar megsülnek, vagyis folyamatosan figyeljük a sütést, mert 8-10 perc alatt kész is egy lap. Vigyázat, a lapok melegen igen könnyen törnek, ezért óvatosan csúsztassuk le őket a tepsiről, nehogy megsérüljenek! Amíg a lapok hűlnek, összeállíthatjuk a krémet. Krém A lisztből és tejből kis lángon sűrű pudingot főzünk, majd a még meleg pudingba azonnal belekeverjük a cukrot és vanília aromát. Amikor a lisztes puding kihűlt, keverjük hozzá az előzőleg alaposan kihabosított vajat. Végül a krémet felezzük el, majd az egyik felébe keverjünk ízlés szerint kakaóport (kb. 2 evőkanállal). A kakaós krémet simítsuk az első lapra, majd a fehér krémet a másodikra, amit lezárunk az utolsó lappal. Máz A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a kakaóport és porcukrot, végül kanalanként keverjük bele a vizet. A mázat addig főzzük kis lángon, amíg az már lassan folyik le az evőkanálról. Ha kissé kihűlt, simítsuk a sütemény tetejére. A sütemény másnapra puhul meg, bár néhány órával az elkészítés után már megpróbálhatjuk szeletelni! A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |