| Karácsonyi marcipános trüffeltorta receptHozzávalók: Ezt a tortát soká tart elkészíteni, de egyáltalán nem macerás, vagy bonyolult. Az eredmény pedig kárpótól mindenért! :) Tésztához: 20 dkg keserűcsoki (70-80%-os) 20 dkg vaj (nem margarin) 1,5 dl presszókávé 1 dl víz 15 dkg liszt 1 zacskó sütőpor 25 dkg (barna) cukor (sima is jó, de a barnával finomabb) 2,5 dkg igazi kakaó 3 tojás Krémhez: 20 dkg keserűcsoki 1,5 dl tejszín 20 dkg marcipánmassza Elkészítés: Törjük össze a csokit és a frissen főt eszprsszó kávéval meg a vajjal nagyon lassan olvasszuk meg gőz fölött vagy a mikro alacsony fokozatán. Vigyázzunk, ne melegedjék túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő. Közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, a cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és alaposan keverjük össze. Vajazzunk-lisztezzünk ki egy 21 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen és a sütőpor felemelje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha elkezd felpúposodni a teteje, tegyünk a tortaformára nehezéket (én egy vastag vágódeszkát szoktam) és ezzel sütöm tovább. Ha mégis púpos lesz a tortalapunk, kénytelenek vagyunk a tetejéből egy vékony szeletet levágva kiegyenesíteni, különben csak vakondtúrás tortát készíthetünk. 10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük le a tortaforma szélét és hűtsük ki teljesen. Mivel soká sült, a kihűlés is soká tart. A teljesen kihűlt tortát vágjuk szét három rétegre. Melegen-langyosan tilos szeletelni, szétesik a tészta! Amíg hül a tészta, elkészítjük a krémet: 20 dkg keserűcsoki 1 – 1,5 dl tejszín 20 dkg marcipánmassza (enélkül is elkészíthető, de ezzel isteni!!!) Langyosítsuk meg a tejszínt és szórjuk bele a darabosra tört csokit. Gőz felett vagy a mikro alacsony fokozatán melegítve, inkább csak kézmelegen, olvasszuk össze a csokival. Ha maradéktalanul elolvadt a csoki, az egészet tegyük a hűtőbe, hogy kihűljön. Ekkor a krém megszilárdul, de azért lágy marad. A torta betöltése előtt habverővel alaposan dolgozzuk össze a krémet, amíg a belekevert levegőtől kivilágosodik és nagyobb térfogatúvá, habos szerkezetűvé válik. Az első lapot kenjük meg a krémmel. Nyújtsuk ki porcukorral megszórt lapon a marcipánmasszát és vágjunk belőle akkora karikát, mint a tortalap (célszerű a tortaforma alját sémának használni) Fektessük rá a krémre. A második lap egyik oldalát vékonyan kenjük meg krémmel és ezzel fektessük rá a marcipánra. Így biztos nem csúsznak el egymáson a lapok. A további rétegekkel is ugyanígy járjunk el. Végül kívülről vonjuk be a tortát a maradék krémmel, tortadarával, raffaelló golyókkal is díszíthetjük. Ha maradt a marcipánlapból készítsünk díszítést a tetejére. Célszerű néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém ismét megszilárduljon és szállítás közben se csússzon szét a művünk. Tanácsok: Ennek a tortának a lelke a csokoládéban van. Érdemes minél magasabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládét használni. A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |