| Irmik helvasi (török grízes helva) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 csésze víz, 1 csésze tej, 1 csésze cukor, 12 dkg vaj, 3/4 csésze gríz, Fél csésze apróra vagdalt, hámozott mandula, vagy dió, vagy mogyoró(de egész csészével jobb, és lehet bele sok-sok magot tenni:)) 1 tk. őrölt fahéj Elkészítés: A vizet, a tejet és a cukrot keverd össze egy lábasban, és melegítsd addig kis lángon, amíg a cukor el nem olvad, de nem szabad forralni. Fedő nélkül addig melegítsd, amíg kicsit nem kezd sűrűsödni (kb. 10 perc). Ezalatt egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a magokat, grízt, és pirítsd világosbarnára(vigyázni kell, mert nehezen kezd pirulni, de könnyen odakaphat). Vedd le a tűzről, majd keverd a cukros-tejes folyadékot a grízbe. Add hozzá a fahéjat, és forrald kb. 1 percig. Vedd le a tűzről, eg tepsit béelj ki sütőpapírral, öntsd bele, simítsd el egyenletesen, és hagyd kihűlni. Vágd kockára, és kész. Tanácsok: Hűtőben tárolva 3 napig fogyasztható. Elkészítési idő: 30 perc A receptet beküldte: Svaehri Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |