| Ínyenc kifli húsvétra receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg sütőmargarin 1 evőkanál kristálycukor 1 késhegynyi só 3 db tojás sárgája 1,5 dl langyos tej 1,5 dkg élesztő 45 dkg finomliszt Töltelék: 12 dkg darált mák 12 dkg kristálycukor 3 evőkanál tej 1 mokkáskanál reszelt citromhéj 1 cs. vaníliás cukor 2 evőkanál mazsola 2 evőkanál baracklekvár 2 db tojás fehérje + finomliszt a deszka szórásához Elkészítés: A tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A mákot és cukrot 3 evőkanál tejjel felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a mazsolát, baracklekvárt, citromhéjat és a tojások habbá vert fehérjét. A tésztához szükséges margarint, cukrot, sót habosra keverjük egyenként hozzáadva a tojássárgákat, kis adagokban állandó keverés mellett az élesztős tejet, majd az átszitált lisztet. Jól kidolgozzuk, egészen addig, míg a tészta az edény falától el nem válik. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, 3-szor hajtogatjuk 35-35 perces pihentetéssel. Végül késfok vastagságúra kinyújtjuk, 10x10 cm-es kockákra vágjuk, melyek közepére töltelékhalmot rakunk és kifliket formázunk. Szilikonos sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben elhelyezzük, megszúrkáljuk és a maradék felvert tojásfehérjével megkenjük. Sütés előtt pár órára hűtőbe tesszük. Sütési idő: 170-180 fokon 40-45 perc. Tanácsok: A tésztát bármilyen töltelékkel (pl. dióval, lekvárral stb.) tölthetjük. Érdemes egy nappal előbb elkészíteni és egy éjszakán át hideg helyen tárolni, így a tészta nem reped szét. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |