| Házi fűszeres sajt receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 1kg túró 1l tej 5dkg margarin, vagy teavaj 1 tojás sárgája 1 ek só 1 kk szódabikarbóna fűszerek (oregánó, fokhagyma, csilipaprika, erős pista, BÁRMI) Elkészítés: A tejet feltesszük forrni, beletörjük a túrót és lassú tűzön addig kevergetjük amíg a tej kicsit megsárgul, savósodik, a túró pedig egy gombócba áll, kissé nyúlós, gumis lesz. Tegyük a gombócot egy szűrőbe, hagyjuk amíg kihűl, utána kézzel nyomkodjuk ki belőle a lehető legtöbb folyadékot. Vágjuk kockára. Egy teflonos lábosban olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a fűszereket, majd röktön dobjuk bele a kockára vágott túrót. Lasssú tűzön keverjük. Ha elolvadt sózzuk, keverjük hozzá a szódabikarbónát, és dobjuk hozzá a tojássárgáját. Könnyen leég és a tojás is konyonyásodhat, ezért álljunk neki vadul keverni! Amint egynemű lesz (nincsenek benne túrócsomók), zárjuk el a gázt, és egy celofánnal kibélelt formába öntsük bele. Ha kihűlt borítsuk tányérra, és húzzuk le a celofánt. Egy könnyen szelhető félkemény sajtot kapunk. Tanácsok: A túró lehet "büdös" is. Ez nem ront a sajt ízélményén, inkább javít. Ha fokhagymát rakunk bele, akkor a túróval együtt adagoljuk a vajhoz, lehetőleg reszelve. Ügyesebbek alakíthatják is a sajtot. Ilyenkor a még forró sajtot öntsük zsírozott deszkára. Zsírozott nyújtófával kinyújthatjuk, csíkokra vághatjuk, fonhatjuk. Dolgozzunk vele gyorsan mert nme jó visszamelegíteni. Az edényből ne kaparjuk ki a szélén maradt sajtot, mert darabkákat képez a tömbben. Tartsuk meg kóstolónak (nálunk lapkasajt lett a becses neve!) Elkészítési idő: 180 perc A receptet beküldte: Miramira77 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |