| Gyömbéres-szilvás-mákos sütemény mascarponekrémmel receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 1 db alma 1 db citrom 4 db tojás 0,8 dl méz 20 dkg vaj 2 dl tejföl 40 dkg finomliszt 1 csomag sütőpor 1/2 mokkáskanál őrölt ánizsmag 2 mokkáskanál őrölt gyömbér 1 mokkáskanál őrölt fahéj A mascarponekrémhez: 25 dkg mascarpone sajtkrém 1 csomag vaníliás cukor 1 narancs reszelt héja és leve 12 dkg cukor 1 mokkáskanál őrölt gyömbér 2 dl habtejszín 1 csomag zselatinfix A mákos krémhez: 0,8 dl forró tej 20 dkg darált mák 8 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 3 dkg vaj 1 evőkanál búzadara 1 kávéskanál őrölt fahéj 1/2 csomag főzős vaníliás pudingpor 2 evőkanál szilvalekvár 1 alma reszelve (el is maradhat) A szilvazseléhez: 1 csomag zselatinfix rumaroma vagy rum 30 dkg hígabb szilvalekvár A tetejére: 6 evőkanál szilvalekvár csokimáz Elkészítés: A tésztához az almát meghámozzuk, lereszeljük. A citrom héját is lereszeljük. A tojást a mézzel, a puha vajjal és a tejföllel kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet és a többi hozzávalót. Kézzel alaposan elkeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütő saját tepsijét zsírpapírral kibéleljük, és rákanalazzuk a masszát, elsimítjuk (sűrű nokedli szerű az állaga), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. A mascarponés krémhez a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-szel keményre verjük, egy másik edényben a mascarponét a vaníliás cukorral és a többi hozzávalóval simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot is. A mákos krémhez a 0,8 dl tejet felforraljuk (ne legyen több, mert akkor híg lesz), ráöntjük a darált mákra, beledolgozzuk a cukrokat, a citromhéjat, a fűszereket, a darát, a rumot, a pudingport és a lekvárt is. Ha száraznak találjuk, reszelhetünk bele 1 almát. A szilvás zseléhez a szilvalekvárt összekeverjük a rummal és a zselatinfix-szel. (Azért keverjük össze, hogy vastagon tudjuk megkenni, és ne csurogjon ki). A kihűlt tésztát 2 felé vágjuk, és vastagon megkenjük a 3 féle töltelékkel, felülre kerül a mascarpone krém, majd befedjük a másik lappal. Körben is megkenjük szilvalakvárral, és csokimázzal bevonjuk. Tanácsok: Hosszan írtam le, de hamar meg lehet csinálni. Mákos-szilvás, de a mascarponétól könnyedebb ízt kapunk. A receptet Ekesandi küldte A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |