| Grillezett bajor csülök, bajor káposztával és burgonyagombóccal (eredeti bajor recept!) receptHúsételek Hozzávalók: A húshoz: 4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!), zöldségleves, malátasör, só, bors, babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó. A káposztához: 80 dkg kockára vágott fehérkáposzta, 10 dkg kockára vágott, füstölt császárszalonna, 1 fej kockára vágott hagyma, só, bors, köménymag, 3 dl barna alapmártás=spanyol mártás, hozzávalók: 60 dkg csont (marha/borjú/sertés/birka), 2 evőkanálnyi paradicsompüré, 25 dkg mirepoix (répa, zeller, póré, fehérrépa), 2 fej vöröshagyma, 1 liter száraz vörösbor, egész bors, babérlevél, friss kakukkfű, zsiradék, só. A burgonyagombóchoz: 5 dl tej, 12,5 dkg búzadara, 1 kg burgonya, só. Elkészítés: A hús elkészítése: A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó, só és bors hozzáadásával kb. 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra. A bajor káposzta elkészítése: A szalonnát, hagymát, káposztát kevés zsiradékon megpirítjuk, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük majd, a barnamártást hozzáadva puhára pároljuk. Barnamártás elkészítése: A zöldséget kockázd fel, a vöröshagymát (héjastól) vágd negyedekbe. A feldarabolt csontot egy nagy edényben erős tűzön, kis kanál zsiradékon pirítsd sötétre, add hozzá a hagymát, a zöldségeket, a borsot, és pirítsd tovább, majd a paradicsompürét beletéve még egy pár percig erős tűzön forgasd (ez a tomatizálás). Öntsd rá a vörösbort, majd felforrás után lassú tűzön főzd 3-4 órát, az elfőtt levet mindig kis vízzel pótold. Passzírozd át, majd a fazékba visszatéve sűrítsd be a felére. Aromátokat (azaz erős ízű, illatú friss fűszereket) belefőzve húsételekhez használhatod. (Érdemes egyszerre többet főzni belőle, mert jégkockatartóban lefagyasztva, majd nejlonzacskóban tárolva kb. 3 hónapig eláll.) A burgonyagombóc elkészítése: A tejhez egy fél teáskanálnyi sót adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal alaposan kikeverjük, s sóval ízesítjük. Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő sós vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük. (Elkészültét abból lehet megállapítani, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére.) Tanácsok: Egy jó korsó sör illik hozzá. :)) A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |