Tutireceptek.hu fejléc

Grillezett bajor csülök, bajor káposztával és burgonyagombóccal (eredeti bajor recept!) recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
A húshoz:
4 db kisebb, nyers csülök (nem füstölt!),
zöldségleves,
malátasör,
só,
bors,
babérlevél,
szegfűszeg,
borókabogyó.


A káposztához:
80 dkg kockára vágott fehérkáposzta,
10 dkg kockára vágott, füstölt császárszalonna,
1 fej kockára vágott hagyma,
só,
bors,
köménymag,
3 dl barna alapmártás=spanyol mártás, hozzávalók: 60 dkg csont (marha/borjú/sertés/birka), 2 evőkanálnyi paradicsompüré, 25 dkg mirepoix (répa, zeller, póré, fehérrépa), 2 fej vöröshagyma, 1 liter száraz vörösbor, egész bors, babérlevél, friss kakukkfű, zsiradék, só.


A burgonyagombóchoz:
5 dl tej,
12,5 dkg búzadara,
1 kg burgonya,
só.

Elkészítés:
A hús elkészítése:
A csülköket zöldségleves és malátasör keverékébe tesszük, s babérlevél, szegfűszeg, borókabogyó, só és bors hozzáadásával kb. 1-1,5 óra alatt majdnem puhára főzzük. A főzőlevet beforraljuk. A csülköket rácsra tesszük, alájuk tepsit helyezünk. A beforralt főzőlével, illetve a lecsurgó pecsenyelével, majd malátasörrel kenegetve sütőben sütjük ropogós-pirosra.

A bajor káposzta elkészítése:
A szalonnát, hagymát, káposztát kevés zsiradékon megpirítjuk, sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük majd, a barnamártást hozzáadva puhára pároljuk.
Barnamártás elkészítése:
A zöldséget kockázd fel, a vöröshagymát (héjastól) vágd negyedekbe. A feldarabolt csontot egy nagy edényben erős tűzön, kis kanál zsiradékon pirítsd sötétre, add hozzá a hagymát, a zöldségeket, a borsot, és pirítsd tovább, majd a paradicsompürét beletéve még egy pár percig erős tűzön forgasd (ez a tomatizálás). Öntsd rá a vörösbort, majd felforrás után lassú tűzön főzd 3-4 órát, az elfőtt levet mindig kis vízzel pótold. Passzírozd át, majd a fazékba visszatéve sűrítsd be a felére.
Aromátokat (azaz erős ízű, illatú friss fűszereket) belefőzve húsételekhez használhatod. (Érdemes egyszerre többet főzni belőle, mert jégkockatartóban lefagyasztva, majd nejlonzacskóban tárolva kb. 3 hónapig eláll.)


A burgonyagombóc elkészítése:
A tejhez egy fél teáskanálnyi sót adunk, beleszórjuk a grízt, azzal egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzva 30 percig pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és lereszeljük. A reszeléket egy konyharuhába téve alaposan kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tejbegrízt, azzal alaposan kikeverjük, s sóval ízesítjük. Kis, kb. 4 cm átmérőjű gombócokat formálunk a masszából, s azokat - kevés keményítővel dúsított - bő sós vízben, egyszeri felforrás után, gyenge tűzön megfőzzük. (Elkészültét abból lehet megállapítani, hogy a gombócok feljönnek a víz tetejére.)

Tanácsok:
Egy jó korsó sör illik hozzá. :))


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vörösboros csülökpörkölt » Eredeti tiramisu » Tésztában sült csülök » Csülök spékelve
» Heringsaláta káposztával » Kirántott csülök » Bajoros sajtkrémleves » Grillezett camembert
» Alföldi káposztás csülök » Káposztával töltött zsemle » Töltött csülök hidegen » Rakott hal káposztával
» Római tálban sült csülök » Grillezett lazacfilé » Bajor pogácsa » Hirtelen csülök mikróban


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.