| Gorgonzolamártásos, morzsás brokkoli (2 személyre) receptVegetáriánus ételek Hozzávalók: fél kg brokkoli 2 dl tejszín 5 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt) 2, 3 ek száraz vermut (vagy sherry, vagy fehérbor) só, bors frissen reszelt szerecsendió 3 dkg dió 1 szelet kenyér diónyi vaj a tál kikenéséhez 1 gerezd fokhagyma Elkészítés: A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk. A brokkolit rózsáira szedjük, egy lábasban vizet forralunk, pici sót és egy gerezd fokhagymát teszünk bele. Egy párolóedénybe vagy szűrőbe helyezzük a brokkolirózsákat. A víz gyöngyözzön, a szűrő alja ne érjen hozzá. Fedő alatt kb. 8 perc alatt roppanósra pároljuk. Amíg párolódik a brokkoli, elkészítjük a mártást: a tejszínt forráspontig melegítjük, kissé beforraljuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt gorgonzolát, beleolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele. Kevés vermutot adunk hozzá. Alacsony tűzön mártás sűrűségűre főzzük. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolit. Leöntjük a sajtmártással. A diót és a kenyeret aprítógépben morzsa állagúra őröljük. Rászórjuk a mártásos brokkoli tetejére, majd grill alá tesszük, épp csak addig, hogy a szósz bugyogjon, a teteje pedig ropogós arany színűre piruljon. Tanácsok: Azonnal tálaljuk. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |