| Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival receptHúsételek Hozzávalók: 2 főre: 10 dkg erdei gomba 30 dkg csirkemáj 1 tk vaj 1 ek olívaolaj 6 db füge 4 ek balzsamecet só, bors 1 kis ág kakukkfű A nudlihoz: 15 dkg megsült, kihűlt sütőtök 10 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz 1 dl tökmagolaj Só, bors, őrölt gyömbér A tartárhoz: 1 ág szárított levendula 1 tojás sárgája szőlőmagolaj fél dl habtejszín 20 csepp citromlé 1 csapott mk porcukor 1 kk dijoni mustár só, fehér bors Elkészítés: A tartárhoz a botmixer poharába teszünk 1 tojássárgáját, felöntjük annyi szőlőmagolajjal, hogy összesen 1 dl legyen. Belecsipegetjük a levendula virágait, hozzáteszünk pici sót, fehér borsot és a porcukrot, belecsepegtetjük a citromlét. Addig mixeljük, míg tartármártás-sűrűségű lesz. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Fogyasztásig jól behűtjük. A sütőtököt összeturmixoljuk a vízzel, hozzákeverjük a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel fűszerezzük. Hosszúkás, vékony nudlikat szaggatunk sós, lobogva forró vízbe. Miután feljöttek, 2 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük. Egy serpenyőben felhevítjük a tökmagolajat, beleszórjuk a nudlikat, kevergetve átpirítjuk. A gombát megmossuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk. A májat falatnyi darabokra, a fügét kettőbe (ha nagy, négybe) vágjuk. A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, rádobjuk a gombát és a kakukkfűágról lecsipegetett levélkéket. 5 perc után hozzáadjuk a májdarabkákat, meglocsoljuk a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon megpirítjuk, hogy az ecetszag elpárologjon, ekkor beledobjuk a fügéket. Párat keverünk rajta, kész is. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |