| Gesztenyetorta tejkaramell-, és csokoládészósszal receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához: 27,5 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 egész tojás, 1 csipet só, 25 dkg liszt, 2,5 dkg darált mandula, 22,5 dkg gesztenyepüré, 1 evőkanál rum, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, 1 db körte. A tejkaramellszószhoz: 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín. A csokoládészószhoz: 2 evőkanál cukor, 12 dkg étcsokoládé, 1 dl víz, 1-2 teáskanál rum. Elkészítés: 1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk. 2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre. 3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele. 4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. 5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk. 6. 3,5 dkg porcukrot megkaramellizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük. Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk. 7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal. 8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük. A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot. 9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán. A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt. 10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük. A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük. Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint. 11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |