| "Felemás" kenyér (félbarna) receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: Kovászhoz: 10 dkg teljes őrlésű rozsliszt 2,5 dl langyos víz 1 ek. méz 1 tk. őrölt kömény A kenyérhez: 1 csésze a fenti kovászból 4 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt 1 csésze langyos víz 1 ek. olaj 1 ek. sikér 2 tk. só 1 tk. cukor 1 tk. porélesztő Elkészítés: A kovászhoz a lisztet összekeverjük a köménnyel, ráöntjük a mézet és langyos vizet, simára keverjük, egy befőttesüvegben tiszta ruhával lefedve hagyjuk állni meleg helyen 3 napig, időnként megkevergetve. A három nap alatt a masszának fel kell habosodnia, enyhén savanykás szagúvá kell válnia, majd ismét lecsendesednie, ezzel az erjedés befejeződött. Ebből a masszából elveszünk 1 csészényit, a többit csavaros tetővel ellátott üvegben a hűtőben tarthatjuk, az eredeti mennyiséggel visszaszaporíthatjuk. A kenyérmasszát összeállítjuk a hozzávalókból, megdagasztjuk, kétszeresére kelesztjük, átgyúrjuk, ismét kelesztjük, sütjük. Kenyérsütőgépben teljes kiőrlésű, vagy normál programon süthető. Tanácsok: Különlegessége, hogy fehér búzaliszthez roszkovászt használunk, amitől különösen zamatos, jóízű, és jó minőségű lesz a kenyér. A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |