| Csicseriborsó saláta receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 40 dkg csicseriborsó (lehet konzerv is), 2-3 paradicsom, 3 szardella, 1 fej lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, parmezán, só, bors, olaj, citrom, friss oregánó, Elkészítés: A borsót egy tálba öntöm. Felvágom a paradicsomot és a hagymát, lekaparom a fokhagymát és hozzáadom a borsóhoz. A fokhagymából épp csak egy kicsit rakok a salátába, az íze ne nagyon tolakodjon előre. Parmezánforgácsokat gyártok bele, és pár levél friss oregánóval olajjal, citromlével, sóval és borssal ízesítem. Tanácsok: Az egyik kedvencem. Néha fehérbabbal vagy apróra vágott és kisütött húsos, füstölt szalonnával variálom. A csicserborsó főleg Szicilíliában gyakori alapanyag, ennek nyilvánvaló a történelmi gyökere. A palermói piacon egy nagyon kedves árustól tudtam meg, hogy a helyi tájszólás szerint a csicsriborsó nem ceci, ahogy ezt a többi olasz tartományban mondják, hanem ciciri vagy ciceri. Kedves árusunk akkor volt csak igazán meglepődve, mikor elmondtam, hogy bizony ezt mi Magyarországon is csicserinek mondjuk. A szó latin eredetije: cicerpisum. Neolatin nyelveknél gyakori, hogy a földrajzilag elszigetelt területek (pl szigetek) hajlamosabbak megőrízni a latinhoz közelebb álló szóalakot, bizonyos nyelvi fejlődéseken nem mennek keresztül. Talán csak nem egy szicíliai kereskedő hozta be a csicseriborsót hazánkba, valamikor a középkorban? Elkészítési idő: 5 perc A receptet beküldte: csillibilli112 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |