| Citromos orjaleves receptLevesek Hozzávalók: húsos orjacsont (= a disznó gerinccsontja, karajcsont bőven rajtahagyott hússal) vegyes leveszöldség hagyma fokhagyma só szemes feketebors babérlevél petrezselyemzöldje citrom tojás kevés liszt joghurt Elkészítés: Az alaposan megmosott húsos csont és a megtisztított, de egészben hagyott leveszöldségeket, a hagymát, fokhagymát, szemes feketeborsot, babérlevelet, sót hideg vízzel tesszük fel főni levesnek. Felforraljuk (le is szedhetjük a habját, de ez nem feltétlen szükséges), majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús könnyen leválik a csontról, ekkor leszűrjük. A leszűrt levet visszatesszük a tűzre, közben joghurtot (2 l leveshez kb. 1 dl-t) kevés liszttel (2 l leveshez kb. 1 púpozott kiskanálnyit) habverővel simára keverünk, majd állandó keverés mellett óvatosan a leveshez keverjük. Felverünk egy egész tojást (2 l leveshez), majd ezt is a leveshez keverjük. Leszedjük a csonttól a húst (nagyon figyeljünk, hogy ne kerüljön bele csontszilánk), felkarikázzuk a sárgarépát, petrezselymet, s beletesszük a levesbe. Egyszer átforraljuk. Hajszálvékony citromkarikákat szelünk, nagyon finomra vágjuk a petrezselyemzöldjét, s mindkettőt tálaláskor a levesbe tesszük. A receptet beküldte: Bányai Gyöngyi Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |