| Baklava (mandulás, csupa édesség) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 15dkg vaj 20dkg darált mandula (-és/vagy dió: itt vegyesen lett) 1,5 tk fahéj 1/2 bögre nádcukor (barna cukor) 2 cs. (Lidl-s) réteslap Sziruphoz: 1,5 bögre nádcukor (barna cukor) 1 bögre víz 1 pici rúd fahéj 1 darabka narancs v. citromhéj 1 evk méz Elkészítés: Olvaszd fel a vajat, tedd félre, a mandulát keverd el a cukorral és a fahéjjal. Egy 25*33 tepsit kenj ki vajjal, tegyél bele egy réteslapot úgy, hogy az oldalára is jusson. Kend meg vajjal, rá még 1 lap, megint vajjal kend, megint lap, majd szórj rá bőven a mandulás keverékből. Így ismételd (3 kenés+lap, szórás...) amíg a hozzávalók tartanak. A tetejére tedd a maradék réteslapot, majd a legfelsőt alaposan kend be vajjal. Hosszában vágd csíkokra és süsd 20 percig (200°-on)majd vedd vissza 150°-ra és süsd még kb 0,5 órát. Közben készítsd el a szirupot: tedd lábasba a hozzávalókat, forrald kevergetve 10-15 percig, majd még meleg, kész tésztára öntsd rá. Kihűlés után, mikor már puhább a lap, vágd fel kockákra és langyosan már lehet is fogyasztani. Tanácsok: Eredetileg nádcukorral kellene, de sima barna cukorral készült, fele-fele mandula+dió keverékkel és így is nagyon finom lett. VIGYÁZAT!!! Igazi kalóriabomba! Kalóriatartalom: sok kcal Szénhidráttartalom: sok gramm A receptet beküldte: Pné Veronika Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |