Tutireceptek.hu fejléc

Baconba tekert pulykamell borban recept

Kategória:
 Húsételek

Hozzávalók:
A töltelékhez
50 dkg gomba
2 ek olívaolaj
2 közepes db vöröshagyma
1 db tojás
1 db zsemle
1 csokor petrezselyem (aprítva)
5 dkg füstölt sajt (kockára vágva)
bors ízlés szerint
1 dl víz (a zsemle beáztatásához)
A húshoz
1 kg pulykamell
2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
só ízlés szerint
1 fej fokhagyma
30 dkg bacon
A sütéshez
2 nagy db lilahagyma
2 nagy db alma
10 dkg birs (2 db, opcionális)
25 dkg aszalt szilva
5 dl fehérbor

Elkészítés:
A pulykamellet a hentessel vágassuk fel úgy, hogy ki tudjuk teríteni egy nagy téglalappá, anélkül, hogy kilyukadna. Ha elég ügyesek vagyunk, mi magunk is megtehetjük. A kb. másfél cm vastag húst óvatosan kiklopfoljuk. Megsózzuk, behintjük a provence-i fűszerkeverékkel, és a megtisztított fokhagymagerezdeket összepréselve elkenjük a hús felületén, majd félretesszük.
A gombát megtisztítjuk, felkockázzuk. Kevés olívaolajon megdinsztelünk egy hagymát, rádobjuk a gombát, befűszerezzük, majd addig sütjük, amíg a levét el nem párologtatjuk. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével meg egy csomó apróra vágott petrezselyemzölddel összegyúrjuk. A füstölt sajtot kockára vágva a gombatöltelék közé keverjük.
A befűszerezett pulykán elterítünk 4-5 baconszeletet, erre egyenletesen elosztjuk a gombás tölteléket. Majd egy hosszú és lehetőleg széles pengéjű késsel alányúlunk, és mint a bejglit, feltekerjük.
Befedjük bacon szeletekkel, amiket hústűkkel rögzítünk a húsra. Elhelyezzük egy méretes tepsiben. A lilahagymát félbevágjuk, és felszeleteljük, az almát és a birsalmát megmossuk, és cikkelyekre vágjuk, majd mindezt az aszalt szilvával együtt a hús köré szórjuk.
Aláöntünk egy fél liter bort, fóliával befedjük, és kb. 2 órán át sütjük. Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk. Akkor van készen, ha a bor elpárolgott, a gyümölcsök összesültek, és a bacon a fólia alatt is megpirul. Csak a legvégén sütjük pár percig fólia nélkül. A gyümölcsök mellett burgonyapürével kínáljuk.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: hőlégkeveréses


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Pulykamell Dubary módra » Zöldborsós pulykamell ragu » Búbos pulykamell » Fetás-tejszínes pulykamell
» Göngyölt pulykamell 2. » Joghurtos pulykamell » Gombás - sajtos pulykamell » Tekert sajtos
» Gombás pulykamell » Baconban sült karfiol » Rántott pulykamell » Pulykamell Kormi módra
» Sajtos-bundás pulykamell » Pulykamell+gombás mártás » Sajttal rakott pulykamell » Sajtos rakott pulykamell


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.