| Alexander szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: A laphoz: 20 dkg liszt 6 dkg méz (olvasztott) 6 dkg porcukor 2 dkg vaj 2 db tojás 1 kávéskanál szódabikarbóna A habtésztához: 30 dkg dió (aprított) 8 db tojásfehérje 30 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 4 ek lekvár/ dzsem (baracklekvár) A krémhez: 8 db tojássárgája 10 ek cukor 1 tasak vaníliás pudingpor 3 csapott ek liszt 1 csomag vaníliás cukor 5 dl tej 30 dkg vaj A lap lekenéséhez: 2 ek lekvár/ dzsem (baracklekvár) A krém tetejére: 5 dl habtejszín 5 dkg csokoládéforgács Elkészítés: A lap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy sütőpapírral fedett nagy gáztepsiben világosra sütjük. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy fel ne púposodjon. (180 fokon 10-12 perc) A habtészta készítése: Ugyanakkora tepsit sütőpapírral béleljünk ki, és az aprított diót beleszórjuk. 180 fokra melegített sütőben egy kissé megpörköljük. Közben megkevergetjük, de vigyázzunk arra, hogy szép, kellemes aranyszíne legyen! A tojásfehérjéket a cukrokkal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a baracklekvárt. Ezt a lekváros kemény habot szépen rásimítjuk a pörkölt dióra, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. A krém készítése: A krém hozzávalóit a vaj kivételével simára keverjük, és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük, és vajjal habosra keverjük. A sütemény összeállítása: A mézes lapot lekvárral vékonyan lekenjük, majd rákenjük a krém 1/3 részét. A krémre tesszük a habtésztát úgy, hogy a diós felülete kerüljön felülre. Erre simítjuk a maradék krémet, majd a krémre a keményre vert tejszínt. A tetejét csokireszelékkel szórjuk meg. sütési hőfok: 180°C sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 28×34 cm A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |