Tutireceptek.hu fejléc

Teljes kiörlésű kenyér sütőzacskóban recept

Kategória:
 Kenyerek, péksütemények

Hozzávalók:
30 dkg BL 80-as kenyérliszt*
10 dkg rozsliszt*
15 dkg teljes kiörl. tönkölyliszt*
140 gr. joghurt
2 dl langyos víz*
15 dkg öregtészta**
2 dkg vaj
2 ek. burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav(helyette lehet 1 ek.ecet)
1,5tk. só
1 tk. cukor
1,5dkg élesztő
Ez az eredeti recept Limara pékségének receptje, nagyon finom.

*Az én változatomnál:

38 dkg BL 80 kenyérliszt
17 dkg tk búzaliszt
2,5-3 dl langyos víz
0,5 zacskó kenyérmagkeverék(elhagyható)
2 marék durvára vágott dió(elhagyható)

**Az öregtészta is elhagyható, de nagyon finom, könnyebb lesz tőle a kenyér. Ez pedig nem más, mint az előző kenyérsütésnél az első kelesztés után, a 2.kelesztés előtt ilyen mennyiséget lecsípünk a tésztából és egy dobozban a hűtőben tároljuk. Ott tovább fog kelni, lehet hogy ki is fut, de nem téma. 1 hétig használható fel.

Elkészítés:
A magokat kivéve a hozzávalókat összekeverjük. Az élesztőt nem szoktam futtatni, általában frisset használok. Belemorzsolom az édeskés langyos vízbe. Arra kell ügyelni, hogy a só és az élesztős víz ne találkozzon.
Az összekevert hozzávalókat én robotgép dagasztó karjával dolgozom ki, addig, míg az edény aljáról fel nem válik.

Ezután letakarom folpack-kal, majd egy konyharuhával. Ez lesz az első kelesztés, ami az időjárástól függően 1,5-2 óra.

Ezután újra átdolgozom a géppel, hogy kijöjjön belőle a levegő. Ez max.2 perc, majd újra kelesztem kb. 50', 60'

Következik a 3. kelesztés, ehhez teszem be utolsónak a magokat, kézzel alaposan összegyúrom,
megformázom a sütőedény alakjához és belerakom.
Éles késsel megvágom a tetejét,ezután húzok rá sütőzacskót. A végét alágyúrom, így kelesztem
kb.40 percig. Közben a sütőt előmelegítem 210 fokra. Amikor ismételten megkelt, vízzel bespriccelek a kenyér és a zacskó tetejére, majd lezárom, így kerül a sütőbe. Sütési idő 55 perc.

Tanácsok:
A liszt hozzávalók többfélék lehetnek, csak arra kell vigyázni, hogy a teljes kiörlésű liszt aránya ne legyen több 30%-nál, mert sűrű lesz a kenyér.

A tönköly liszt, ha sima, ha teljes kiörlésű lágyabbá teszi a tésztát, ezért kell ebben az esetben kevesebb víz.

Hogy megkelt-e a tészta, úgy ellenőrizheted, hogy az újjaddal benyomod. Ha rugalmas és visszaugrik, akkor még kelesztheted. Ha a nyomás hatására pekuppad, akkor túlkelt. Ettől nem kell megijedni, mert egy kis átdolgozással, dagasztással segíthetsz rajta, azzal az élesztő újra el kezd dolgozni.
Az utolsó kelesztésnél viszont ezt ajánlott elkerülni.

Ha nincs otthon sütőzacskó, egy edénybe tegyél a sütőbe vizet, hagyd forrni, így tedd be a kenyeret
A képződött párától tovább fog emelkedni a tészta.

Jó sütést, finom kenyérillatokat kívánok Nektek!


A receptet beküldte: gmarta5


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Eperkenyér » Afrikai kenyér » Cserepes kenyér » Korpás házikenyér
» Diák kenyér » Kolbászos kenyérlángos » Cibere - kenyérsütéshez » Hamis csokikenyér
» Majomkenyér » Fűszeres gyümölcskenyér: » Húskenyér » Nagyanyám krumplis kenyere
» Fahéjas banánkenyér » Finom Tea Kenyér Kanadából » Sós kenyértorta » Kapros kenyérlángos


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.