| Téli saláta édesburgonyával és céklával receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 2 evőkanál szezámmag 15 dkg csirkemellfilé só bors 2 evőkanál olívaolaj 1 db cékla 1 db édesburgonya 3 dkg vaj 3-5 evőkanál balzsamecet (modenai citrusos) 2 csipet őrölt kömény 1 szál újhagyma 3 szelet mangalica sonka 1/2 db jégsaláta Elkészítés: 1. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal, majd egy kevés ideig állni hagyjuk. 2. A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát. Néhányszor átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és ha megsült, kiszedjük és félretesszük (nagyon hamar megpuhul). Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk és megpirítjuk a céklát 2 evőkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya). Közben meghintjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük. 3. Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fűszeres csirkemell kockákat egy kevés olajon készre pirítjuk. A sonkát apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk. 4. Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecettel. Tanácsok: A téli időszakban -amikor nem roskadoznak a piacon az asztalok a sok színes, harsogóan friss zöldségtől, gyümölcstől- sem kell lemondanunk a saláták fogyasztásáról. Így a tél derekán már igencsak kívánja szervezetünk a vitaminokat és ásványi anyagokat, ezért az ilyenkor fellelhető zöldségek felhasználásával is szuper salátákat készíthetünk. Ilyenek például a cékla és az édesburgonya is, amikből ez a saláta készült. De ezek mellett találhatunk még kelbimbót, fekete retket, zellert, káposztaféléket, sárgarépát, paszternákot és sütőtököt. Ezek a zöldségek is mind tele vannak a szervezetünk számára fontos és értékes anyagokkal, ráadásul magas rosttartalmuk miatt az emésztésünkre is jótékonyan hatnak. Némi párolt, vagy sült hússal, sajt és gabonafélékkel, pirított magvakkal és ezen zöldségek valamelyikével, igen változatos és finom salátákat dobhatunk össze. Ráadásul ha az ízek harmóniája mellett a színekre is odafigyelünk, akkor nem csak az ízlelőbimbóinkat kényeztetjük, de egy szépen tálalt, sokszínű saláta látványa a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorol. A saláta elkészítésénél a céklát egy kissé roppanósra pároltam és a sűrű, édeskés-citrusos balzsamecet kellemes bevonattal ölelte át ezeket a vékony hasábokat. Az egészet pedig a pirított szezámmag kissé sült szalonnás íze tette teljessé. Emellett az édesburgonya édeskés sütőtökre hasonlító íze is összhangba került a többi hozzávalóval. A végén pedig az érett mangalica sonka nem túl domináns, de mégis határozott íze tette fel a koronát az egészre. Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |