| Sütőtökös rakott brokkoli receptKöretek Hozzávalók: 1 sütőtök 1 fej brokkoli 15 dkg sajt só fehérbors Besamell-mártáshoz: 5 dkg vaj liszt 3 dl tej őrölt szerecsendió Elkészítés: Ezen étel elkészítéséhez érdemes ún kanadai sütőtököt venni. Ez nem az a hagyományos kerek tök, hanem az a kicsi hosszúkásabb. (Ma már a szupermarketekben, de a piacok angy részén is főleg ezt lehet kapni.) Ez a tökfajta azért jó, mert a vékonyabb felét könnyebb szépen szeletelni. Szóval a tököt kettévágod, és sütőben félig megsütöd. Közben a brokkolit megmosod, rózsákra szeded és sós - szódabikarbónás vízben félig megfőzöd. (A szódabikarbóna csak azért kell, hogy a brokkoli megtartsa a színét.) Leszűröd, kicsit lehűtöd. Ha a tök félig megsült, meghámozod, és felszeleteled ujjnyi vastagságúra. Egy tűzálló tálat kiolajozol, és elkezded lerakni a zöldségeket. Először sütőtököt egy sorban. Nem kell a teljes tálat lefedni vele, csak egy sort. Ezt követi a brokkoli (a nagyobb rózsákat érdemes ketévágni, hogy szépen felfeküdjenek). Ezt úgy tedd le, hogy félig lefedje a tököt. Majd újra tök, hogy félig fedje a brokkolit. Ezt addig ismételed, amíg meg nem töltöd a tálat. Icipicit sózod és borsozod. Elkészíted a besamellt. Vajat hevítesz, beleszóród a lisztet, picit átpirítod. Majd felöntöd a tejjel és lassú tűzön besűríted. Majd sózod, borsozod és szerecsendiót adsz hozzá. Ezt ráöntöd a zöldségekre, sajtot reszelsz rá. Középmeleg sütőben 20 perc alatt megsütöd. Tanácsok: Én magában is szeretem ezt az ételt, de nagyon jó köretnek szárnyasokhoz vagy rántott sajthoz. A receptet beküldte: Loni Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |