| Kürtőskalács sütőben receptSütemények, édességek Hozzávalók: 50 dkg liszt 10 dkg vaj 2,5 dl tej 2 egész tojás + 2 tojássárgája 2 evőkanál cukor 1 citrom reszelt héja 1 csomag szárított vagy "igazi" élesztő kristálycukor az élesztős tejbe és a szóráshoz vaj a kenéshez Elkészítés: 1.Az élesztőt a cukros langyos tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk-a szárított élesztőt a liszthez keverjük. Egy tálba beletesszük a lisztet, a langyos olvasztott vajat, hozzáadjuk az összes (szobahőmérsékletű) hozzávalót, majd hozzáöntjük a langyos (élesztős) tejet is. Az egészet összegyúrjuk és jól bedagasztjuk. Fél órát hagyjuk letakarva pihenni a tésztát. 2.Addig a papírkéztörlők (fém sörösdobozok) gurigáját bevonjuk alufóliával. Megolvasztjuk a vajat és megkenjük vele az alufóliás tekercseket. 3.A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk,majd 2 cm-es széles csíkokra vágjuk. Feltekerjük őket a hengerre, hogy egy ici-pici rés maradjon közöttük. Ha feltekertük őket, a deszkán párszor végiggörgetjük, hogy a rések eltűnjenek. A maradék olvasztott vajjal megkenjük a tésztákat is. 4.Egy tálcán kristálycukorba hempergetjük a tésztákat. 6. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat egymás mellé fektetjük a tepsibe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, kb. 5 percenként meg kell forgatod őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek meg. 6.Amikor kivettük a sütőből, felállítva hagyjuk. Pár perc elteltével simán kihúzható belőle a papírhenger. Ilyenkor még kicsit olvadt rajta a karamell és ismét meg lehet forgatni a cukorban és a többi "szóróanyagban". Tanácsok: 20 perc előkészület + 30 perc dagasztás + 15 perc sütés. Folyamatos figyelést igényel a sütés, nehogy megégjen a cukor. Ne menjünk el mellőle, amíg el nem készült az összes kalács! Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |