| Rosolli (Finn hering saláta) receptHalas ételek Hozzávalók: 4–5 szem főtt krumpli 4 szál főtt sárgarépa 4 kisebb főtt cékla 4 savanyú uborka 2 közepes méretű alma 1 sós hering (nálunk a Mátyás módra készült hasonlít rá a legjobban) 1 kisebb fej reszelt hagyma 1 dl tejszín 1 kiskanál ecet Fűszerek: só, fehér bors, metélőhagyma ízlés szerint, petrezselyem Elkészítés: A zöldségeket és az almát kockára vágjuk. A sós heringet (ha nagyon sós) kiáztatjuk, filézzük, felkockázzuk; a Mátyás módra készült heringet kockákra felvágjuk. Az egészet salátástálba tesszük, összekeverjük. A mártáshoz a tejszínt kissé felverjük, ízesítjük a fűszerekkel és esetleg a cékla főzőlevével. Ezt a mártást közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a salátára. Finnországban a karácsony elengedhetetlen kelléke, akárcsak a karácsonyi szilvás csillag, a glögi, valamint az igazi magyar alma. Tipp: Ha nem szeretjük a halat, helyette főtt virslivel, krinolinnal, szafaládéval vagy sült hússal is készíthetjük. Létezik ennek a salátának vegetáriánus változata is, amelyben sem hal, sem húsféle nincs. Tanácsok: Finnországban a karácsony elengedhetetlen étele, akárcsak a karácsonyi szilvás csillag, a glögi. Elkészítési idő: 40 perc A receptet beküldte: Hellsinki Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |