| Nana féle német típusú túrótorta receptSütemények, édességek Hozzávalók: tészta: -200g liszt -fél zacskó sütöpor (nincs hosszú ö) -1 zacskó vaníliás cukor -1 tojás -75g cukor -75g vaj vagy margarin túrós massza: -750g túró -150 g cukor - plusz 1 evökanál cukor -1 zacskó vaníliás cukor -4 tojás -1/3 citrom leve -1 zacskó vaníliás pudingpor -2,5 dl tej -esetleg mazsola Elkészítés: én csak úgy hívom, német típusú túrótorta. anno a nagyanyám unokatestvére hozta a receptet, meg azt a bizonyos hozzávalót is Németországból, ök ott éltek-haltak, és a nagyim amikor gyerek voltam, mindig ilyet sütött, imádtam. most is imádom, rég nem ettem, de ma úúúgy megkívántam, hogy még abba is belementem, hogy magam készítsem el :) na jó, ez most, hogy van sütöm, mert már itthon lakunk, nem volt lehetetlenség ugyebár. a tésztához való összetevöket összegyúrjuk, félretesszük. a tojásokat szátválasztjuk, a fehérjét egy evökanál cukorral felverjük keményre. a többi összetevöt összekeverjük. (a 4 tojássárgáját is!) a fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. esetleg tehetünk bele mazsolát, én nem tettem, így is szuperfinom. az elözöleg összegyúrt tésztáhozvalót kinyújtjuk, nagyon vékonyra, és egy tortaformának az alját kibéleljük vele. a maradék tésztát újra kinyújtjuk, és a tortaforma oldalát is kibéleljük, úgy, hogy az összeeresztésnél, az alap és az oldal fedje egymást, az ujjunkkal összenyomkodjuk. amikor ez megvan, beletöltjük a túrós masszát, majd a tortaforma oldalán lévö tésztát ráhajtjuk a túrós massza tetejére (nem fogja befedni az egészet, csak a körvonalat kell, többre nem is elég a tészta, meg különben is ez a lényege, h középen ne legyen tészta a tetején) :) a tészta anyaga eléggé jól formálható, szóval ha úgy tünne, hogy nem lesz elég, akkor is elég lesz, mivel vajas, az ujjunk melege jól alakítja és simán nyomkodható ameddig akarjuk :) Tanácsok: kiegészités: az eredeti "német" recept szerint nem vaníliás pudingpor kell bele, hanem valami túrótortához használatos por, amit anno itthon nem lehetett kapni, most meg már ki tudja, h lehet-e, és hogy mi az ugye :) a másik a cukor: a nagyikám, nem tudom, hogy ezért cukros-e, de az összes sütijének a cukortartalmát, ha felére vagy kétharmadára vesszük, akkor is tök jó édes, ízletes, élvezhetö lesz a végeredmény :)) szóval a tésztába tegyük bele, mert az úúúúúgy finom, de pl a túrós krémbe, ha csak 100g cukrot teszünk, vagy neadjisten 80at, szerintem akkor is pont ennyire lesz finom :) én most a recepthez tartottam magam, mivel elöször készítettem, biztosra kellett mennem, meg mondjuk a túró nem annyira olcsó... hogy hazardírozzak :)) de legközelebb valószínüleg kétharmad cukorral készítem majd. a cukorról még: sima kristálycukrot ír a recept, de én nádcukrot, vagy ha van itthon, inkább nyírfacukrot használok. itt is így tettem. elömelegített sütöben ( a régi gázos típusúakban 3as fokozaton) amúgy nem tudom, hány fokon :)) másfél órát kell sütni. feljön majd a túrós massza középen, de amikor kivesszük, kis idö múlva lejjebb esik a kozepe, mint a széle. mi langyosan megkezdtük, iszonyúúúan finom még melegen, de ha kihül, hidegen is isteni!!! nekem egy 30éves, a gomb tekergetésére nem annyira reagáló gázsütöm van, így is másfél óra volt, de az elején nagyon magas fokozaton ment, mert vagy ott megy, vagy nem megy :) de meg így, ilyen körülmények között is szuperjó lett, formára és ízre is, szóval mondhatjuk, h bolondbiztos recept :) én, egy amatör is, elsöre megcsináltam :)) Elkészítési idő: 120 perc Kalóriatartalom: sok kcal Szénhidráttartalom: sok gramm Zsírtartalom: sok gramm A receptet beküldte: birgi74 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |