| Nagyanyám krumplis kenyere receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg liszt 20 dkg burgonya 2 dkg élesztő/1,5-2 tk. porélesztő 2 tk. só 1 tk. cukor langyos víz Elkészítés: A sütés előtt kb. egy nappal kell elkezdeni a "műveletet". Először az élesztőt elmorzsoljuk/porélesztőt elkeverjük az egész mennyiségből elvett 3 ek. liszttel, egy tk. cukorral és annyi langyos vízzel, hogy tejfölsűrűségű legyen. Lazán letakarva kb. 10-12 órán át pihentetjük egy legalább fél literes edényben, hogy ki ne fusson. A pihentetés után megfőzzük a kockára vágott krumplit annyi vízben, amennyi ellepi, só nem kell bele. A vizet ezután leöntjük, de felfogjuk, a krumplit összetörjük. Összegyúrjuk a kovásszal, maradék liszttel, sóval, a krumpli főzővizével, és szükség szerint még annyi langyos vízzel, hogy elég kemény tésztát kapjunk, mert a krumplitól fog még puhulni. Nagyon alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk. Ismét kb. 10-12 órán át pihentetjük, majd megformázzuk, a kemencét imitálandó sütőzacskóba csúsztatjuk, még egy órát kelesztjük, megsütjük. Tanácsok: Finom, jó állagú, sokáig frissen eltartható kenyér. A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |