| Császárkuglóf receptSütemények, édességek Hozzávalók: a kovászhoz: 2 evõkanál finomliszt, 5 dkg friss élesztõ, 2 dl tej; a tésztához: 25 dkg finomliszt, 12 dkg cukor, 8 dkg vaj, 8 tojás sárgája, 2 tojás fehérje, 15 dkg gesztenyemassza, 8 dkg keserû (ét) fõzõcsokoládé, csipetnyi só; a kuglófforma kenéséhez: 2 evõkanál vaj vagy margarin. Elkészítés: Nagy bögrében simára keverjük az élesztõt a tejjel és a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet. Befedjük, és felfuttatjuk. Mély tálban összedolgozzuk a lisztet a megkelt élesztõvel, ezután hozzáadjuk a szétmorzsolt gesztenyemasszát, a megreszelt csokoládét, a tojások sárgáit, a vajat, a cukrot és a sót, végül a tojásfehérje keményre vert habját is beledolgozzuk. Vajjal vastagon kikent formába öntjük a tésztát, és letakarva addig kelesztjük, amíg a forma egészen megtelik a nyers tésztával. (A nyers tésztának csak a forma feléig szabad érni, ellenkezõ esetben a megkelt tészta "kifuthat" az edénybõl.) Ha csak kis formánk van, akkor öntsük kettõbe! Ha nincs kuglófformánk, az egész masszát öntsük egy magas peremû, hosszúkás, szögletes tepsibe. A megkelt tésztát elõmelegített forró sütõbe tesszük, és közepesnél kisebb lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tésztából egy csöpp sem. A kész kuglófot a formával együtt ráborítjuk a süteményes deszkára, de csak akkor vesszük le a süteményrõl, ha az már majdnem kihûlt. A receptet beküldte: elvira1 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |