| Mandulás-diós-mogyorós-marcipános-lekváros-mézes bomba :) receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 220 g liszt fél csomag sütőpor 75 g cukor 1 csipet só 150 g vaj 1 tojás 1 vaníliás cukor 3-4 evőkanál narancsos-almás v. barack lekvár 1 cs. marcipánmassza A mogyorós-mandulás-diós masszához: 4 ek. víz 100 g cukor 100 g vaj 1 csipet só 150 g apróra vagdalt törökmogyoró 150 g apróra vagdalt mandula 100 g apróra vagdalt dió 2 ek. méz 2 tk fahéj Elkészítés: 1.A tésztának valót - lekvár és a marcipán kivételével - sima tésztává dolgozom össza, majd egy kb 30x40cm-es, magasabb falú sütőpapírral kibélelt, vagy vajazott-lisztezett tepsibe simítom, és 30 percre hűtőbe teszem. 2.Közben a masszához való anyagokat a mogyoró, mandula, dió kivételével lassú tűzön felmelegítem, összekeverem. Mikor összeáll a massza, hozzákeverem az apróra vágott (én géppel zúztam apróra-de nem darált finomságúra!) mogyoró-mandula-dió keverékét. Összekeverem, majd félreteszem hogy kicsit hüljön. 3.Ekkor előveszem a tepsit a tésztával, bekenem vékonyan a lekvárral, egyenletesen megszórom a fahéjjal. Marcipánt porcukorral megszórt sima felületen kinyújtom akkorára mint a tészta, és ráfektetem a lekváros rétegre. A marcipánra rásimítom egyenlesen elosztva a masszát. 4.180°C fokra melegített sütőben kb 15.20 percig sütöttem. Nem szabad sokáig, mert kiszáradhat. Tanácsok: Nem egy olcsó süti és nem is épp fogyókúrás :) de nagyon különleges-az elkészítése pedig pofonegyszerű. Engem picit a baklavára emlékeztet :) A tésztában a vaj esetleg helyettesíthető margarinnal, de a töltelékben semmiképp! Kell a haromonikus ízvilághoz a vaj finom zamata! A süteményt kis kockákra vágva kínáljuk-félig kihűlten, még langyosan a leginomabb :) nagyon tartalmas és laktató. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Ancsa 37 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |